Befolkningsökning och Konsekvenser i Kina

Link: http://maps.unomaha.edu/peterson/funda/sidebar/chinapop.html

Översikt

Problemen med överbefolkning
Befolkningspolitik
Kinas befolkning politik för kontroll av
Andra befolkning kontrollmetoder
Problem som är förknippade med befolkningspolitik
Sociala och politiska konsekvenser
Sociala och ekonomiska fördelar
Framtida utfall

Problemen med överbefolkning. Kina har den största befolkningen i världen, som omfattar 1,2 miljarder eller tjugo procent av världens befolkning (P. R. B. 7). Kina står inför allvarliga sociala och ekonomiska problem som är förknippade med överbefolkning i många år framöver. Alltför befolkade regioner leder till nedbrytning av mark och resurser, föroreningar och skadliga levnadsvillkor. Den Kinesiska regeringen har försökt hitta en lösning på problemet med en ökande befolkning med måttlig framgång.

Kinas befolkning politik för kontroll. Den Kinesiska regeringen har använt sig av flera metoder för att kontrollera befolkningstillväxten. 1979, började Kina “ett barn per familj och politik” (Juali Li 563). Denna policy anges att medborgarna måste få ett personbevis innan födelsen av deras barn. Medborgarna skulle erbjudas särskilda förmåner om de gick med på att bara ha ett barn. Medborgare som inte har mer än ett barn antingen skulle beskattas för ett belopp upp till femtio procent av sin inkomst, eller straffas med förlust av arbete eller andra förmåner (Hilali 10). Dessutom, oplanerade graviditeter eller graviditeter utan vederbörligt tillstånd skulle behöva sägas upp (Hilali 9). 1980, födelse-kvot systemet inrättades för att övervaka befolkningen tillväxt(tre skönheter Li 563). Inom ramen för detta system, som regeringen satt mål mål för varje region. Lokala tjänstemän var i huvudsak ansvarig för att se till att befolkningsökningen uppgår inte överstiga målet mål. Om målet mål inte var uppfyllda, lokala tjänstemän var straffbart enligt lag eller genom förlust av behörighet.

Andra befolkning kontroll-metoder. Andra metoder som har använts av den Kinesiska regeringen för att begränsa ökande befolkning uppgår inkluderar preventivmedel program och ekonomiska förändringar. I början av 80-talet, sterilisering mål fastställdes mål och obligatorisk för personer som hade två barn (Hilali 19). Vid sin topp 1983, tubal ligations, vasectomies, och aborter uppgick till trettio-fem procent av den totala preventivmetoder (Hilali 20). Dessutom har ekonomin förändrats från att i första hand jordbruket till industrin (Hilali 22). Regeringen utnyttjade detta till sin fördel. att sprida uppfattningen att ekonomisk tillväxt skulle hindra befolkningstillväxt (Hilali 22).

Problem som är förknippade med befolkningen politik. Det har varit många problem som är förknippade med olika åtgärder och program som fastställts av Kinesiska tjänstemän. Först av allt, dessa program har varit svårt att genomföra och har haft liten framgång. Lokala tjänstemän som är ansvariga för tillväxten uppgår, har förfalskat rapporter i syfte att undvika straff (Zeng Yi 29). Följaktligen har detta lett till en underrapportering av antalet födslar med så mycket som tjugo-sju procent 1992 (Zeng Yi 32). Dessutom, i enlighet med födelse-kvoter har varit låg. Av 14,808 barn som föddes mellan 1980-1988, bara ungefär hälften har varit med en juridisk födelse tillstånd(tre skönheter Li 567). Av de som är födda med ett tillstånd, en åttio-åtta procent var första barn som föds i familjer (tre skönheter Li 567). Dessutom, av andra barn föddes, endast elva procent var godkända (tre skönheter Li 568). Slutligen, människor på landsbygden som är beroende av att ha större familjer för att hjälpa till med gårdar har lyckats hitta vägar runt födelse-kvotsystem (Hilali 13).

Sociala och politiska konsekvenser. Den Kinesiska regeringen har också haft att göra med politiska och sociala omvälvningar som ett resultat av dess strikta riktlinjer. Förenta Staterna, liksom många andra länder, har offentligt uttryckt sitt missnöje med kinas ledare för deras sterilisering politik (Hilali 20). Dessutom, den Kinesiska medborgare har hämnades med våldshandlingar relaterade till ett barn politik (Hilali 25). Slutligen kulturell preferens för söner har lett till att ett stort antal fall av kvinnlig infanticid (Hilali 21). Som en följd av den Kinesiska regeringen har haft att koppla av strategier för att inkludera “dotter-bara-hushåll” politik, som gör att landsbygden par som har en dotter första att få ha ett andra barn (tre skönheter Li 569).

Sociala och ekonomiska fördelar. Under de senaste femtio åren, Kina har höjt levnadsstandarden genom att hålla tillväxten ned. Tillgång till naturresurser har ökat dramatiskt sedan 1980. Enligt den Statliga Familjen Planerar Kommissionen, täckning i kranvatten har ökat från åttio-fyra procent till nittio-fyra procent under de senaste femton åren. Dessutom täckning av naturgas har ökat från sexton procent till sjuttio procent. Dessutom, medicinsk täckning har utvidgats till att omfatta födelse försäkring och arbetstagare ersättning för mödrar som följer Kinas födelse politik (SFPC). I 1998, nitton procent av Kinas befolkning som används i denna policy. Övriga förmåner inkluderar ökar medellivslängden från trettiofem år 1949 till sjuttio år 1996, och minskar barnadödligheten från två hundra per tusen till trettio tre per tusen (SFPC).

Framtida utfall. Större reformer behövs för att säkerställa att Kinas befolkning kommer inte att fortsätta att växa. Bättre politik, mer utbildning, och urbaniseringen kunde hjälpa Kina att nå befolkningen target mål. Sedan 1980, Kina har insett vikten av samarbete mellan myndigheter, och det har etablerade Befolkningen och Information Research Center (SFPC). Denna byrå, tillsammans med andra, är ansvarig för att samla in information om befolkningen uppgår till och hjälpa regeringen att genomföra åtgärder (SFPC). Den beräknade tillväxten av Kinas befolkning uppskattas till cirka 1,5 miljarder år 2025 (P. R. B. 7). Dessa siffror kommer att fortsätta att stiga, och de sociala och ekonomiska bördor kommer att fortsätta att plåga alla som bor i Kina.

Frågor för diskussion: Hur gör teori av logistiska befolkningen gälla alltför befolkade regioner? Förklara den politiska konsekvenser i samband med överbefolkning. Skilja mellan fördelar och nackdelar av obligatoriska preventivmedel och sterilisering taktik.

Bibliografi:

Hilali, A. Z. “Chinaís befolkningstillväxt: Politik och Framtidsutsikter.” Rapporten Om Kina 33.1 (1997): 1-34.

Tre Skönheter Li. “Chinaís ettbarnspolitiken: Hur och Hur Bra Har Det Fungerat?” Population and Development Review 21.3 (1995): 563-585.

Population Reference Bureau. World Population Data Sheet. Washington D.C.: Population Reference Bureau, 1999.

Statligt Familj Planering Kommissionen i Kina. www.sfpc.gov.cn.

Zeng Yi. “Är Fertiliteten i Kina under 1991-92 Långt Under Utbyte Nivå?” Befolkningsstudier 50.1 (1996): 27-34.

Leave a Reply