Övervakning och Samhälle

Link: http://web.mit.edu/gtmarx/www/surandsoc.html

Av Gary T. Marx

Denna artikel ger dig en bred överblick och introduktion.

Traditionell Övervakning

En organiserad brottslighet figur döms till fängelse baserat på telefonavlyssning. En medlem i en protestgrupp är det upptäcks att en polis angivare. Dessa är exempel på traditionell övervakning –definieras av ordbok som “noggrann observation, speciellt av en misstänkt person”.

Men övervakningen går långt utöver dess ” populär förening med brott och den nationella säkerheten. I varierande grad att det är en egenskap hos alla sociala system-från två vänner till en arbetsplats till regeringen. Betrakta till exempel en handledare övervakning av en anställds produktivitet, en läkare bedöma patientens hälsa; en förälder att observera sitt barn vid lek i parken, eller föraren av en snabbare bil ombedd att visa sitt körkort. Vart och ett av dessa omfattar också övervakning.

Information gränser och tävlingar finns i alla samhällen och utöver det i alla levande system. Människor är nyfikna och även försöka skydda sin informativa gränser. För att överleva, för individer och grupper att engagera sig i, och skydda sig mot övervakningen. Söker information om andra (oavsett om det är inom eller utanför en grupp) är typiskt för alla samhällen. Men den form, innehåll och regler för övervakning varierar kraftigt-från att förlita sig på informatörer, för att fånga upp signaler rök, att med satellit-fotografier.

I den 15: e århundradet religiösa övervakningen var en kraftfull och dominerande formen. Detta innebar att söka efter kättare, djävlar och häxor, liksom mer rutin för bevakning av religiösa medvetandet, ritualer och regler (exempelvis, äktenskapsbrott och äktenskapet). Religiösa organisationer är också hållit grundläggande poster av födslar, vigslar, dop och dödsfall.

På 16-talet, med uppkomsten och utvecklingen av den embryonala nation-state, som hade både nya behov och utveckla en förmåga att samla in och använda information, politisk övervakning blev allt viktigare i förhållande till religiösa övervakning. Under flera århundraden var det en gradvis flytta till en “övervakas” i samhället som företrädare för staten och ekonomin kom att utöva kontroll över allt större sociala, geografiska och temporala områden. Former, såsom en utökad folkräkning, polis och andra register, id-handlingar och inspektioner verkade som suddas gränsen mellan direkt politisk övervakning och en neutral (även på vissa sätt) mer godartad, styrning och administration. Sådana former som används för skatter, utskrivningar, brottsbekämpning, gränskontroll (både invandring och utvandring), och senare att avgöra medborgarskap, rätt till demokratiskt deltagande och social planering. I 19 och 20-talen med tillväxten av fabriken, nationella och internationella ekonomier, byråkrati och reglerade och välfärdsstater, innehållet i övervakningen utökas ännu en gång till insamling av detaljerad personlig information i syfte att öka produktivitet och handel, för att skydda människors hälsa, för att fastställa överensstämmelse med ett ständigt ökande antal lagar och förordningar och för att bestämma lämpliga för olika välfärds-och intervention, såsom Social Trygghet och skydd av barn. Regeringen använder i sin tur har kompletterats (och om eventuella kvantitativa omfattning sannolikt gått) av samtida privata sektorn använder sig av övervakning på arbetsplatsen, på marknaden och i medicinska -, bank-och försäkrings-inställningar. Den moderna kommersiella staten med dess betoning på konsumtion är otänkbart utan en massiv samling av personuppgifter. En credentialed staten, byråkratiskt organiserad kring certifiering av identitet, erfarenhet och kompetens är beroende av insamling av personlig information. Beroende på övervakning tekniker för att styrka identiteten har ökat som avlägsna icke ansikte-mot-ansikte-interaktioner på avstånd och interaktioner med främlingar har ökat. Moderna urbana samhället kontraster markant med liten stad eller på landsbygden där face-to-face interaktion med dem personligen känt var mer vanligt. När individer och organisationer som inte vet rykte, eller kan inte vara säker på vem de har att göra, det är en tur för att övervakning teknik för att öka äktheten och ansvar.

Mikrochip och datorn är naturligtvis central för övervakningen utveckling och i sin tur reflekterar en bredare sociala krafter som sattes i rörelse med industrialiseringen. Den ökade tillgängligheten av personlig information är en liten strand i ständig expansion i kunskap bevittnat under de senaste två århundradena, och av den centrala betydelsen av information till arbetet i det moderna samhället.

Den Nya Övervakningen

Den traditionella former av övervakning som kan noteras i det inledande stycket kontrast i viktiga avseenden med vad som kan kallas den nya övervakningen, en form som blev alltmer framträdande mot slutet av 20-talet. Den nya sociala övervakning kan definieras som, “kontroll genom användning av tekniska hjälpmedel för att packa upp eller skapa personliga eller grupp av uppgifter, oavsett om de kommer från individer eller sammanhang”. Exempel: video kameror, dator matchande, profilering och data mining, arbete, datorer och elektroniska läge övervakning, DNA-analys, drog tester, hjärnröntgen för att ligga upptäckt. olika egenadministrerade tester och termisk och andra former av bildhantering för att avslöja vad som ligger bakom väggar och skåp.

Användningen av “tekniska hjälpmedel” för att utvinna och skapa information innebär förmågan att gå utöver vad som erbjuds för att blotta sinnen eller frivilligt rapporteras. Mycket nytt övervakning innebär en automatiserad process och sträcker sig sinnena och kognitiva förmågor genom att använda material artefakter eller programvara.

Med större verbet “granska” snarare än att “observera” i definitionen, kräver uppmärksamhet till det faktum att moderna former som ofta går utöver den visuella bilden av att involvera ljud, lukt, motion, siffror och ord. Ögonen innehåller de allra flesta av kroppens känsla receptorer och det visuella är en mästare metafor för det andra sinnen (t ex genom att säga “jag förstår” för att förstå). Men ögat som den största genom direkta övervakningen är allt gick eller ersättas med andra medel. Användning av flera sinnen och källor av data är en viktig egenskap för mycket av den nya övervakningen.

Traditionellt övervakning inblandade noggrann observation av en person som inte är en maskin. Men med moderna metoder för övervakning kan utföras från långt håll, som med satellit-bilder eller fjärrkontrollen för övervakning av kommunikation och arbete. Inte heller behöver det vara nära som i en detaljerad, –mycket första övervakning innebär ytliga söker efter mönster av intresse att uppnås senare i större detalj. Övervakningen har blivit både längre bort och närmare än tidigare. Det sker med svamp-liknande uppsugningsförmåga och laser-liknande specificitet.

I en slående innovation, övervakning tillämpas också på sammanhang (geografiska platser och utrymmen, särskilt tidsperioder, nätverk, system och kategorier av personer, inte bara för att en viss person vars identitet är känd i förväg. Till exempel kan polisen fokusera på “hot spots” där gatan brott som mest förekommer eller sträva efter att följa pengarnas spår över gränserna för att identifiera narkotikasmuggling och tillhörande kriminella nätverk. Den nya övervakningen teknik tillämpas ofta kategoriskt (exempelvis att alla medarbetare är läkemedlet testas eller resenärer sökte, snarare än dem som det finns någon anledning att misstänka).

Traditionell övervakning ofta innebar en icke-samarbete och en tydlig åtskillnad mellan föremål för övervakning och personen som bär den. I en ålder av tjänare lyssnar bakom stängda dörrar, kikare och telegraf avlyssning att separation är meningsfullt. Det var lätt att skilja mellan watcher från den person som tittade på. Men för att den nya övervakningen med dess utvidgade former av self-övervakning och kooperativa övervakning, den enkla skillnaden mellan agent och föremål för övervakning kan bli suddiga.

I analys av uppkomsten av den moderna former av social kontroll den franska filosofen Michael Foucault (1977) drog på Brittiska juridiska teoretiker Jeremy Bentham idé för Panoptikon. Bentham föreslog ett mycket organiserat system för att hantera stora populationer inom fysiskt slutna strukturer såsom ett fängelse, en fabrik eller en skola, där myndigheterna kunde se, men inte synas. Från ett perspektiv av social kontroll detta skapade osäkerhet. Fångar kan aldrig vara säker på när de var som tittade på och därmed genom eget intresse och vana förhoppningen var att de skulle engagera sig i självdisciplin.

Uppmärksammade samtida varningar (t ex, att ett område är under videoövervakning) speglar detta mönster i det syftar till att skapa självdisciplin. En allmän ethos of self-övervakning är också uppmuntras av tillgänglighet av produkter som tillåter individer att testa sig (t ex för alkohol-nivå, blodtryck eller graviditet).

I samband former ämnen kan gärna samarbeta –skicka till personlig övervakning för att ha fördelar för konsumenterna (t ex, frequent flyer och shopper rabatter) eller för bekvämlighet (t ex, fast track körfält på avgiftsbelagda vägar i vilka fall avgifter ska betalas i förväg).

Inopererade chips överföring av identitet och plats som ursprungligen som erbjuds för husdjur, är nu tillgänglig för sina ägare (och andra). I en del arbete för att få till smarta emblem bärs av individer att göra samma sak, men inte med samma grad av frivillighet.

Den nya övervakningen i förhållande till traditionell övervakning har låg synlighet, eller är osynliga. Manipulation mot direkt tvång har blivit mer framträdande. Övervakning kan vara målmedvetet förklädd med en videokamera dold i en nalle eller en klocka. Eller kan det helt enkelt kommit att bli routinized och tas för givet som är insamling av data integreras i det vardagliga aktiviteter (exempelvis, använda ett kreditkort för köp som automatiskt förmedlar information om förbrukning, tid och plats).

Med trenden mot ubiquitous computing, övervakning och sensorer i en känsla av att försvinna in i ordinarie verksamhet och objekt — bilar, mobiltelefoner, toaletter, byggnader, kläder och till och med organ. Den relativt arbetsintensiva bar kod på konsumtionsvaror som kräver manuell genomsökning kan snart ersättas med billigt inbyggda RFID (Radio Frequency Identification) datachips som kan automatiskt läsa från korta avstånd.

Fjärranalys av preferenser och beteende erbjuder många fördelar såsom att styra temperatur och belysning i ett rum eller minska frakt och varuexponering kostnader, samtidigt som det också genererar poster som kan användas för övervakning.

Det kan vara bara en kort intervall mellan upptäckten av den information och den automatiska vidtagande av åtgärder. De enskilda som är föremål för insamling av data och analys kan också nästan samtidigt bli föremål för ett ingripande, oavsett om detta innebär utlösning av ett larm eller bevilja (eller dos) av någon form av tillgång exempel, för att ange en dörr, använda en dator eller göra ett köp.

Nya former är relativt billigt per enhet av data som samlas in. I förhållande till traditionella former är det lätt att kombinera visuella, auditiva, text och numeriska data. Det är relativt sett enklare att organisera, lagra, hämta, analysera, skicka och ta emot data. Data finns tillgängliga i realtid och insamling av data kan vara kontinuerlig och erbjuda information om det förflutna, nuet och framtiden (ala statistiska förutsägelser). Simulerade modeller av beteende är skapat.

Den nya övervakningen är mer omfattande, intensiva och omfattande. Förhållandet mellan vad personen vet om sig själv i förhållande till vad surveilling organisation vet är lägre än tidigare, även om det objektivt sett mycket mer är känt.

Ett sätt att tänka om ämnet är att notera att många av de typer av övervakning som en gång fanns bara i en hög säkerhet och militära fängelser sipprar ut i samhället i stort. Är vi på väg mot att bli en maximal säkerhet samhälle där allt mer av vårt beteende är känt och föremål för kontroll?

Sex funktioner för maximal säkerhet samhället är 1) en dossier samhälle där datoriserad spela en viktig roll 2) en aktuariella samhälle där beslut görs i allt högre grad på grundval av prognoser om framtida beteende som ett resultat av medlemskapet i, och jämförelser till, aggregerade kategorier 3) en misstänkt samhälle där var och en är misstänkt 4) en konstruerad samhälle i vilket val som är allt mer begränsade och bestäms av den fysiska och sociala miljön, 5) ett öppet samhälle, där gränserna för tid, avstånd, mörker, och fysiska hinder som traditionellt skyddade uppgifter försvagas och 6) en self-övervakat samhälle, där auto-övervakning spelar en framträdande roll.

Övervakning Strukturer

Flera typer av sociala struktur definierar övervakning relationer. Det är en viktig skillnad mellan organisatoriska övervakning och icke-organisatoriska övervakningen av individer.

Stora organisationer har blivit allt mer viktiga i att påverka livschanser för individer. Organisationer är den drivande kraften i den instrumentala insamling av personlig data. På den organisatoriska nivån formella övervakningen innebär en valkrets. Valkrets används i stort sett för att hänvisa till dem med en viss regel definierad relation eller potentiell koppling till organisation, oavsett om detta innebär formellt medlemskap, eller bara former av interaktion med det som hyra en video eller visa pass vid gränserna. Alla organisationer har olika grad av intern och extern övervakning.

De många typer av anställd eller intern övervakning, till exempel inom den “totala institutioner” som studerats av Goffman (1961), är exempel på inre valkrets övervakning som finns i organisationer. Här individer “som hör till” organisationen i dubbel bemärkelse. De tillhör som medlemmar. De är också i en mening är “tillhörigheter” av organisationen som är direkt föremål för sin kontroll på ett sätt som icke-medlemmar är det inte. Det är ofta en lös analogi till ägande av egendom.

Externa valkrets övervakning innebär att titta på de som har lite mönstrade kontakt med organisationen, t ex, som kunder, patienter, missdådare eller medborgare som är föremål för lagstiftningen i den stat, men som inte “tillhör” organisation på det sätt som en anställd eller en fånge gör. Kreditkortsföretag och banker för att till exempel övervaka kundens transaktioner och även söka potentiella kunder genom gruvdrift och kombinera data baser. Eller anser att kontrollen av ett statligt organ med ansvar för tillämpningen hälso-och säkerhetsbestämmelser. En sådan organisation är ansvariga för att se att kategorier av personer som omfattas av dess regler är i överensstämmelse, även om de inte är medlemmar i organisationen. Icke-statliga organisationer som revision, ge omdömen, licenser och intyg har samma funktion för regelefterlevnad.

Organisationer är också engagerade i externa icke-valkrets övervakning övervakning av deras bredare miljö i att titta på andra organisationer och sociala trender. Den snabbt växande området business intelligence söker information om konkurrenter, sociala förhållanden och trender som kan påverka en organisation. Industrispionage är en variant. Planering kräver också sådana uppgifter, även om det är vanligtvis behandlas i aggregerad form i stället för i personligt identifierbar form. Med den utbredda tillgänglighet (demokratisering?) av övervakningsmetoder och uppfattningen att de behövs och är motiverat, oavsett om det gäller skydd, strategiskt eller prurient skäl, personlig övervakning, i vilken en individ klockor annan person förutom en organisatorisk roll, är vardagsmat.

Detta kan innebära roll relation övervakning som med familjemedlemmar (föräldrar och barn, misstänkt make) eller vänner tittar ut för varje övrigt (till exempel, övervakning plats via en mobiltelefon). Eller det kan handla om icke-roll i förhållande övervakning, som med fritt flytande verksamhet voyeur vars tittar på är som inte är knuten till en legitim roll.

Med hänsyn till de roller som spelas kan vi identifiera övervakning agent (watcher/observatör / /sökare) som önskar personlig information om en övervakning som omfattas. Alla personer spela båda rollerna, men knappast i samma form eller grad, och detta skiftar beroende på sammanhang och över livscykeln och som nämnts rollerna är ofta otydliga.

Inom övervakningen agent kategori övervakningen funktion kan vara central roll, som med polisen, privata detektiver, spioner, arbete som handledare och undersökande journalister. Eller kan det helt enkelt vara en perifer del av en bredare roll vars huvudsakliga mål är någon annanstans, med in-ut kontorister som är utbildade att leta efter butiken lifters, eller tandläkare som uppmuntras (eller behov) för att rapportera om misstänkt barnmisshandel när man ser blåmärken i ansiktet.

En skillnad rik med empiriska och etiska konsekvenser är om den situation som innebär att de som är part till generation och insamling av data (direkt deltagare) eller i stället innebär att en tredje part. En tredje part kan med fog få personlig information genom avtal med övervakning agent (t ex, att utföra drogtester eller för att köpa terminering listor). Eller kan det vara erhålls på grund sekretess kränks av agenten, eller på grund av att en utomstående på ett oriktigt sätt får det (avlyssning, dataintrång).

Närvaro av tredje part väcker en viktig “sekundära använda” fråga –så kan data samlas in för ett ändamål användas utan en persons tillåtelse för andra orelaterade syften? I Europa svaret i allmänhet är “nej”, även om det är mindre fallet i Usa, där en mycket friare marknad i personliga uppgifter som finns.

En viktig distinktion som ofta innebär att maktordningar är om övervakningen är ensidiga eller ömsesidiga. Den förstnämnda är en väg med personliga uppgifter som kommer från såg till watcher (t ex arbetsgivare, köpmän, polisen, bekantade, lärare, föräldrar). Med ömsesidig övervakning är det bi-riktad (t ex många konflikter, tävlingar och roliga spel).

Övervakning som är ömsesidig kan vara asymmetrisk eller symmetrisk med avseende på medel och mål. Alltså i ett demokratiskt samhälle för medborgarna och regeringen engagera sig i ömsesidigt men olika former av ömsesidig övervakning. Till exempel medborgare kan titta på regeringen genom Freedom of Information Förfrågningar, öppna utfrågningar och möten, och intressekonflikter och andra upplysningar som krävs som ett villkor för att köra till kontoret. Men medborgarna kan inte lagligt tråd kranen, utföra Fjärde Ändring sökningar eller se andras skattedeklarationer. I avgränsas inställningar som en protest demonstration, kan det finnas större likvärdighet avseende särskilt innebär bland annat, polisen och demonstranter videofilma varandra.

I organisatoriska miljöer, makt är sällan alla på en sida, oavsett konturerna av formell behörighet. Lägre status medlemmar är inte utan resurser att titta på sina överordnade och att neutralisera eller begränsa övervakningen. Video och ljud övervakning verktyg som är allmänt tillgängliga. Anställda kan dokument trakasserier och diskriminering med en dold diktafon och fil klagomål som kommer att mobilisera andra att granska en överlägsen.

Även med ut utrustning, att vara på scenen tillåter övervakning genom sinnena. Trots den makt skillnader butlers, tjänstemän och betjänter är ofta trodde att veta mycket mer om deras arbetsgivare än det omvända, även om detta inte är formellt definieras av rollen.

Många inställningar av organisatoriska konflikter visa symmetrisk besvarad övervakning där parterna är ungefär likvärdiga. Spel som poker innebär detta, som gör vissa avtal och fördrag (t ex, ömsesidig avskräckning för kärnvapenkontroll sökte genom ömsesidig att titta på).

Symmetriska former kan vara närvarande även i avsaknad av uttryckligt avtal. Spioner (eller mer neutralt) intelligens för agenter, vare sig de arbetar för länder, företag eller athletic team är ofta spegelbilder av varandra. De offensivt för att försöka upptäcka motståndarens information och defensivt för att skydda sina egna.

Agent-som inleddes övervakning, vilket är speciellt kännetecknande för de kontroller som en kontroll av en lastbil eller båt, kan särskiljas från frågor som initieras av övervakning såsom att lämna in en avskrift, som genomgår screening av benskörhet eller söka ett jobb som kräver en gedigen bakgrund utredning. I dessa fall individen gör en fordran eller söker hjälp och i huvudsak uppmanar, eller åtminstone håller för granskning.

Med ombud inlett övervakning av organisationens mål är alltid avsedd att serveras. Men detta behöver inte nödvändigtvis står i konflikt med intressen i ämnet, anser till exempel att det skydd som erbjuds av skolan passerar vakter, eller effektiv biblioteksservice som är beroende av god cirkulation poster. Folkhälsa och medicinsk övervakning har flera mål, att skydda samhället och den enskilde. Effektivt driva företag ger jobb och tjänster. Ge en begränsad mängd personlig information om en garanti form och med ett chip registrera användning av en apparat som en gräsklippare eller en bil, kan tjäna intresse för både konsumenter och företag (t ex, att bli informerade om tillverkaren hittar ett problem eller har ett bevis om rätt användning om enheten inte klarar av).

Föremål som inleddes övervakning kan spegla mål att tjäna intressen initiativtagare, men ofta överlappar mål surveilling organisation. Överväga vissa tjänster skydd som har kapacitet att på avstånd övervaka hem och företag inredning (video, ljud, värme, gas, motion detection) eller hälso-och sjukvårdssystem för distans monitory äldre och sjuka (t ex ett larm skickas om kylskåp av en person som bor ensam är inte öppnas efter 24 timmar). Som bildar mer sannolikt att innebära informerat samtycke dessa är mindre kontroversiell än i hemlighet gjort agent övervakning. Vad som är bra för organisationen kan också vara bra för den enskilde, men det är inte alltid fallet och det beror förstås på sammanhanget. Social förståelse och moraliska utvärdering kräver att delta i varierade sammanhang och mål som finns för övervakning. Många inställningar och olika former av övervakning för att hindra någon enkel förklaring till vad som orsakar det. En mångfald av orsaker på olika nivåer kan identifieras och deras relativa betydelse varierar över tid och mellan områden och på vilken typ av fråga (till exempel utveckling av en teknik, mönster av diffusion, första antagandet vs. fortsatt användning eller försvinnande).

Två breda tolkningar av den nya övervakningen kan identifieras. Ett optimistiskt lägger stor tro på kraften i teknik och välkomnar allt mer kraftfull övervakning som behövs i dagens värld där effektiviteten är så värderas och där det finns en mångfald av faror och risker.

Mer pessimistiska är Frankensteinian/Luddite anser att övervakning teknik är omänsklig, destruktiv för frihet och opålitliga. Klart övervakning är ett svärd med flera kanter. Området är fascinerande just för att det inte finns några enkla vetenskapliga eller moraliska svar.

Det finns värdekonflikter och ironiskt motstridiga behov och konsekvenser som gör det svårt att göra en bred och konsekvent hållning till förmån för, eller emot, att utöka eller begränsa övervakningen. Till exempel vi värde för både individen och samhället. Vi vill ha både frihet och ordning. Vi söker avskildhet och ofta anonymitet, men vi vet också att sekretess kan dölja fega gärningar och att sikten kan ta ansvar. Men för mycket synlighet kan hämma experimentlusta, kreativitet och risktagande.

I vårt media-mättade samhälle vi vill se och se, men också för att bli lämnad ensam. Vi värderar yttrandefriheten, den fria pressen, men inte vill se personer förtalas eller trakasserad. Vi önskar ärlighet i kommunikationen och även kultur och diplomati. Vi värdesätter rätt att veta, men också rätten till kontroll över personlig information. Den breda universalistisk behandling medborgarna förväntar sig att de kan komma i konflikt med effektiviteten som drivs särskild behandling som möjligt genom välutvecklade personlig övervakning.

Vilka åtgärder som vidtagits finns det sannolikt kostnader, vinster och trade-offs. I bästa vi kan hoppas på att hitta en kompass snarare än en karta och en rörlig jämvikt snarare än en fast punkt för beslutsfattande.

Övervakning praxis formas av uppfostran, organisatoriska riktlinjer och lagar som bygger på ett antal bakgrunden värde principer. Många av dessa var de första som uttryckt i Code of Fair Information Practices utvecklat 1973 för US Department of Health, Education and Welfare. Koden erbjuds principen om informerat samtycke där insamling inte bör ske i hemlighet, individer är att vara medveten om hur det kommer att användas, och under ideala omständigheter, samtycke till det. en princip för kontroll och korrigering, där individer har rätt att veta vilken typ av information som har samlats in och för att erbjuda korrigeringar och emendations; en princip om datasäkerhet där information kommer att skyddas, och försiktighetsåtgärder skall vidtas för att förhindra missbruk av data; en princip om giltighet och tillförlitlighet i organisationer som har ett ansvar för att säkerställa lämpligheten av de medel som används och riktigheten av de uppgifter som samlas in. och principen om enhetlig användning av information som samlats in för ett ändamål inte får användas för annan utan samtycke.

Som ny övervakningsteknik och problem har dykt upp, ytterligare principer som har vuxit fram. Dessa inkluderar en princip om minimering så att endast information som är direkt relevant för uppgiften samlas; en princip av restaurering så att det i en kommunikation monopol sammanhang de förändra den personliga integriteten status quo bör bära kostnaderna för att återställa det; ett skyddsnät eller eget kapital princip sådan att ett lägsta tröskelvärde för information bör vara tillgänglig för alla. en okränkbar individ och värdighet princip där det finns gränser (även med samtycke) på kommersialisering och erbjuder personlig information; en princip av sådan aktualitet att uppgifter förväntas vara aktuella och information som inte längre är aktuell bör förstöras; en princip om gemensamt ägande av transaktionsdata så att båda parter till en data skapa transaktion bör komma överens om att någon senare användning av data, bland annat utbyte av förmåner, om så är lämpligt. principen om konsekvens sådana som bred ideal snarare de specifika egenskaperna av en teknik som reglerar övervakning praxis; en princip för mänsklig granskning så att ett automatiserat beslut är alltid föremål för granskning av en person, och en princip om rättelse så att de som omfattas av olämpliga övervakning har tillräckliga mekanismer för att upptäcka och få ersättning för skada.

Referenser

Kroppen
Avvikelse
Disneyization
Fordismens/postfordism
Foucault
Manliga blicken
Offentliga sfären
Totala institutioner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *