Polen — Sommaren 2005

Link: http://www2.math.umd.edu/~rlipsman/poland/index.html

 

Den polska Nationella Emblem

I juli-augusti 2005, min familj reste till Polen för att fira ett nytt äktenskap ceremoni för att min son David och hans polska-född hustru Emilia. Eftersom mina farföräldrar utvandrade från Lodz i Polen mer än 90 år sedan, bestämde jag mig för att ägna mig åt några leder i hopp om att hitta och besöka de platser där de bodde. Lyckligtvis har jag haft en del framgång. Och i den processen har jag också rensat upp en del gamla familj mysterier om Lipsman Goldberg och familjer (Goldberg var min farmors flicknamn). Till dem som är intresserade finns det tre vägar som du kan följa:

  • Polen höjdpunkterna på vår resa och lite allmänna intryck av Polen.
  • Goldberg Vad jag lärt mig om Goldberg familj.
  • Lipsman Vad jag lärt mig om Lipsman familj.

Jag kan tänka mig att Goldbergs första hand vara intresserad av den andra vägen, och på samma sätt Lipsmans kommer att vilja att utforska den tredje vägen. Men alla är välkomna att undersöka vilka delar av materialet, speciellt fotografier. Dina kommentarer och frågor är välkomna. För att maila mig, klicka på länken: [email protected]

Mina mor-och Farföräldrar: Izzy Lipsman och Lily Goldberg, runt tiden för sitt giftermål år 1918.

Bekräftelse. Vad jag lärt mig om två familjer—blygsam men det kan vara—kan inte ha hänt på allt utan det extra stöd som jag fått från tre personer:

  • Teresa Skobel av Staden Lodz Kontor. Min ursprungliga kontakt med Teresa var via en blind telefonsamtal från Usa. Jag hade turen att hitta någon som talade bra engelska och som har tagit intresse i min strävan. Under månaderna innan mitt besök, Teresa agerade som mellanhand och översättare mellan mig och flera polska Statliga kontor. Hon gick långt utöver ansvar för sitt jobb att hjälpa mig och jag kommer alltid vara tacksam mot henne.
  • Lidia Bosek, en livslång vän Emilia och lärare i engelska. Lidia var min översättare under en lång och händelserik dag i Lodz. I själva verket, även om hon undervisar i engelska i Lukow (Emilia ‘ s hemstad), Lidia studier i Lodz. Så en resa från Lukow till Warszawa och Lodz var inte en stor sak för henne. Men den entusiasm hon kom till uppgiften och det intresse hon visade i min familjs historia var exceptionella. Hon är en förtjusande ung dam och jag njöt av hennes sällskap oerhört.
  • Andrzej Pietrych min machatain, som är min dotter-in-law: s far. Andrzej är en hög nivå polisens officiella, en del tid professor i skatterätt och en medeltida riddare entusiasten. Han skär ett medelvärde matta på dansgolvet också. Han öppnade några dörrar för mig i Lodz. Det var ett privilegium att göra hans bekantskap och jag är glad över att kunna kalla honom min vän.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *