Hur Usenet News Protokoll Arbete

Link: https://people.dsv.su.se/~jpalme/e-mail-book/usenet-news.html

Utdrag ur boken: e-Post Jacob Palme som ändras med online-versioner.


Usenet News är ett distribuerat dator konferenssystem. Det är intressant på grund av denna ålder, tidiga versioner av Usenet News var i drift redan runt 1980. För att min kunskap inte distribueras conferending system som fanns innan Usenet News, även om det fanns några icke-distribuerade system i drift före den Usenet News. som Forum-Planet, KOM och Emisary. För många år, Usenet News, som var den största i världen konferens service, även om det idag är mer och mer att ersättas av mer moderna sociala internet-system, såsom Facebook. Men UsenetNews är inte död, det är fortfarande i drift när detta skrivs (år 2016).
Konferenser i Usenet News är kallade nyhetsgrupper, och meddelanden kallas för artiklar. Usenet News är också används för dstribution av binära objekt som objekt-kod, som sedan kodas i en text-liknande format. Usenet News är en av de äldsta distribueras konferenssystem på internet, det fick stöd redan under år 1980. På den tiden, mycket av kommunikationen var inte gjort på internet, men med hjälp av olika protokoll för kommunikation mellan servrar.
Ämnen av diskussionsgrupper är om datoranvändning, men också om kultur-och livsfrågor.
Den grundläggande principen om Usenet News är att lokala servrar för att hantera det mesta av den funktionalitet. Usenet News standardiserar två varianter av NNTP protokoll: En för kommunikation mellan närliggande servrar, en för kommunikation mellan en klient och en server. Varje server kan ladda ner så mycket som den vill om vad som är tillgängligt på någon av de närliggande servrar. Loop control hanteras både med ett spår på en lista och en lista över Message-Id för mottagna meddelanden lagras av varje server, så att servern kan avvisa samma meddelande kommer tillbaka igen. Detta förfarande för distribution av nyheter kan jämföras med att hälla vatten på en plan horisontell yta; vattnet strömmar ut i alla riktningar (se figur nedan).

server-server-server

“att Hälla vatten” principen om Usenet News distribution

Figuren nedan visar hur nya artiklar som skickas från server till server i Usenet News. En server berättar sin närliggande servrar för vilka objekt det finns, servern begär har det inte redan har fått det via en annan rutt. Ibland, det är bara ett sätt för nyheter ska fördelas mellan grupper av servrar, till exempel mellan Europa och Amerika, när Usenet News var ung, och kommunikation över Atlanten var mycket dyra jämfört med hur det är idag.


den Här bilden visar hur nya artiklar ursprungligen vidarebefordras från server till server i Usenet News.

Upplysningar om en användare, såsom hur mycket den här användaren har sett, lagras i klienten. Servern behöver inte ens veta vilka användare som använder det. Det finns många olika användargränssnitt mjukvaror för Usenet News, Några av dem är naturligtvis inte att ge alla de funktioner som är tillgängliga.
En nackdel med det förfarande som beskrivs i denna figur är att det orsakar väntetider mellan en IHAVE anda SENDME kommando. För att undvika detta alternativa förfarande som används mycket i dag för att i stället använda två kommandon, KONTROLLERA och TAKETHIS. KOLLA ber en server om man vill vissa artiklar, och TAKETHIS skickar artiklar. Servern som tillhandahåller artiklar kan använda TAKETHIS att skicka artiklar, som den anser att den mottagande servern vill, även om den mottagande servern har inte bett om detta. Detta gör det möjligt för en ström av TAKETHIS kommandon för att skicka förmodligen nya artiklar. Överföring är snabbare eftersom den sändande servern kan skicka artiklar som den mottagande servern redan har. Detta kan tyckas vara ineffektiva, men fördelen med strömmande nya artiklar är mer värdefull om mer än 95 % av artiklarna är faktiskt nya.
Dessutom, Usenet News och erbjuder en intressant funktion som begränsar meddelande att endast de som är medlemmar i en diskussionsgrupp som arbetar i samma organisation eller bor i samma område eller land. Denna funktion är dock inte används så mycket, och dess existens är kontroversiellt, eftersom det innebär att olika användare kommer att få olika vyer av samma diskussionsgrupp.
Usenet News har en avbryt – kommandot, som kan ta bort meddelanden som redan skickats ut. Endast författaren av det felaktiga meddelandet och den lokala nyhetsservern administratör är tillåtet att avbryta ett meddelande. Men eftersom det är mycket lätt att fejka din identitet, kommer detta kommando innebär en uppenbar säkerhetsrisk, och kommandot är kända för att ha använts för att avbryta meddelanden av politiska skäl. Kommandot används också (inte helt lämplig) av cancelbots, robotar (= ett automatiskt program) som annullera uppenbart spammar genom att identifiera meddelanden med samma innehåll skickas till många olika diskussionsgrupper. Usenet News också ofta har en Ersätter header-fält, som hänvisar från ett nytt meddelande till ett gammalt meddelande. Denna header oftast avbryter den gamla meddelandet.
Obsoletes i X. 400 har vissa likheter med Ersätter i Usenet News, och kan också användas för att få en effekt som liknar den avbryt kommandot med obsoleting ett meddelande med en tomt meddelande. Dock avbryta i Usenet News verkligen tar bort meddelanden, medan obsoletes är information till mottagaren UA, som inte behöver orsaka radering. Många UA-s butik både den nya och den gamla versionen, så att mottagaren kan välja att se den föråldrade version om han så önskar.
Den viktigaste begränsningen av Usenet News är att slutna grupper är inte bra stöd.
För slutna grupper, modererade grupper som används. För modererade grupper, alla bidrag skickas via e-post till en moderator, som tar emot dem och skickar dem för distribution. Moderator lägger en godkänd header, och Usenet News softare kommer inte att acceptera några artiklar i modereras diskussionsgrupper, som inte har de godkända header.
Det finns massor av sätt för att fejka information i Usenet News, till exempel att lägga till en godkänd rubrik som inte tillhandahålls av moderatorn. Men det finns också de robotar som kontinuerligt spänner över usenet högg för att upptäcka förfalskade information och ta bort den. På grund av detta, att fejka är inte ett stort problem i Usenet News.
Usenet News protokoll kallas network news transfer protocol (NNTP) och anges i RFC3977. Standard för utformningen av Usenet News-artiklar som anges i RFC5536. Den archicecture av Usenet News anges i RFC5537.

i tabellen nedan visas De vanligaste NNTP-kommandon:

Återgå text av särskilt artikel. Om ingen parameter anges, nästa artikel returneras. Den nuvarande artikel pekaren sätts på den hämtade artikel. > organ [<Meddelande-ID>| <Nummer>]I artikeln, men endast returnerar organgrupp <diskussionsgrupp>Gå till den utsedda diskussionsgruppchef [<Meddelande-ID> | <Nummer>]I artikeln, men bara returnerar huvudhjälpListor tillgängliga kommandon påihave <messageID>Meddelar servern på en befintlig artikel. Servern kan då be om artikeln eller vägrar att ta emot det.Uppsättningar nuvarande artikel pekare till sista meddelandet finns, returnera nummer och Meddelande-ID.[aktiv | newsgroups | distributioner | schema]Returnerar en lista över giltiga diskussionsgrupper i format: – gruppen senast första,newgroups <ååmmdd hhmmss> ["GMT"] [<distributioner>]Lista newgroups skapade sedan en viss datetime. “distributioner” kan exempelvis vara att alt för att bara få diskussionsgrupper i alt kategori.newnews <diskussionsgrupper> <ååmmdd hhmmss> ["GMT"] [<distributioner>]Lista Meddelande-ID artiklar publiceras till en eller flera diskussionsgrupper efter en viss tid.diskussionsgrupper kan vara. exempelvis net.*.unix för att överensstämma med fler än en diskussionsgrupper. distributionerkontroller för artiklar som också har denna andra diskussionsgrupp som mottagare.Aktuell artikel pekaren fram. Returnerar antalet och Meddelande-ID för aktuell artikel.inläggSkicka in en ny artikel från en klient.Ber en server om man vill vissa artiklar.takethisSkickar nya artiklar, många kan skickas i rad och vissa av de artiklar som kan vara artiklar som den mottagande servern redan har.Det är ett problem med diskussionsgrupper – rubriken i ett meddelande som skickats via e-post. Olika system använder den här rubriken på två olika sätt:

  1. för Att indikera att meddelandet har även skickats ut via Usenet News att de angivna diskussionsgrupper.
  2. för Att indikera att detta är ett personligt svar, endast skickas in via e-post, ett meddelande ut på den angivna diskussionsgrupper.

På grund av detta problem, är det bättre att använda Publiceras-I – huvudet i e-post för att ange att ett meddelande har även skickats ut till vissa nyhetsgrupper och e-post-mottagare bör ignorera eventuella diskussionsgrupperrubrik i ett e-postmeddelande.

Traditionellt, Usenet News har inte varit med MIME-standarden för binära bilagor, till exempel bilder. I stället för BASE64, UUENCODING eller yEnc används ofta i Usenet News att innehålla binära bilagor, även om MIME-numera också används mycket. Detta fanns inte i början av Usenet News, naturligtvis, eftersom Usenet News är mycket äldre än MIME. Hantering av binära bilagor MIME sätt är vanliga i mestadels textbaserade diskussioner grupper, som ibland innehåller en del binär kod, som en bild, medan yENC används oftast i speciella diskussionsgrupper huvudsakligen avsett för distribution av binär kod (oftast objektkod av program). På grund av meddelandets storlek begränsningar, stora bifogade filer delas ofta upp i flera meddelanden i Usenet News. Detta förekommer också i e-post, men är vanligare i Usenet News, eftersom vissa Usenet News-servrar försök att spara utrymme genom att inte acceptera artiklar över en viss gräns. Både MIM och Usenet News har metoder för att ange hur en klient automatiskt kombinera delar till ett komplett meddelande eller bilagor.

Leave a Reply