Inledning och Metod

Link: http://www.csls.ca/iwb.asp

Har det ekonomiska välståndet ökat eller minskat de senaste åren, och är det högre eller lägre i ett land jämfört med andra? Traditionellt har dessa frågor har besvarats genom att titta på trender och jämförelser av BNP per capita, men detta är ett dåligt mått på den ekonomiska välfärden. Den mäter förbrukningen på ett ofullständigt, att ignorera värdet av fritid och längre livslängd, och det bortser också värdet av ackumulering för framtida generationer. Dessutom, eftersom det är ett genomsnitt, BNP per capita ger ingen indikation på sannolikheten för att en individ kommer att dela i välstånd och inte heller den graden av ångest som individer överväger sin framtid.

I 1998 Centrum för Studier av Levnads Standarder som utvecklats Index of Economic Well-being, som bygger på en uppsats skriven av Lars Osberg för MacDonald Kommissionen rätt Mätning av den Ekonomiska Välfärden. Det består av följande fyra områden av ekonomisk välfärd:

  • ett Effektivt sett till konsumtion per capita flöden, inklusive förbrukning av saluförda varor och tjänster, offentliga tjänster, effektiv per-capita flöden av hushållens produktion; fritid; och förändringar i livslängd.
  • Net samhälleliga ackumulationen av lager av produktiva resurser, inklusive årets ansamling av materiella kapital, bostäder, lager, netto förändringar i värdet av naturresurser lager, miljö-kostnader, netto förändringar i nivån av utländsk skuldsättning, ackumulering av humankapital, och beståndet av fou-investeringar.
  • inkomstfördelning, inklusive intensitet av fattigdom (frekvens och djup) och skillnader i inkomst.
  • Ekonomisk trygghet från förlust av arbete och arbetslöshet, sjukdom, familj uppbrott, och fattigdom i hög ålder.

organisation och ett av dessa fyra områden och deras delkomponenter inom IEWB illustreras i följande träddiagram:

 

 

den Ekonomiska välbefinnande ökade till 1,20 procent per år i Kanada under den perioden 1981-2008. Detta var lägre än 1.58 procent genomsnittlig årlig tillväxt av BNP per capita, den indikator som oftast hänvisas till som ett mått på den ekonomiska välfärden. Tillväxten av den totala ekonomiska välbefinnande var långsammare än BNP per capita tillväxt under 1980-och 1990-talet, men det omvända var fallet i början av 2000-talet. Det är klart att de områden av ekonomisk välfärd som inte ingår i BNP (jämställdhet, säkerhet, etc.) ha en viktig inverkan på mätning av välbefinnande. Diagrammet nedan visar utvecklingen i Index of Economic Well-being och BNP per capita under perioden 1981-2008.

 

Båda serierna är normaliserade till 100 1981. Uppgifterna är från dagens IEWB databas för Kanada och provinser. Se Osberg och Sharpe (2009). Observera att index är skalas baserat på data för Kanada och provinser, inte Kanada ensam.

 

fyra domäner har upplevt olika trender i Kanada under den perioden 1981-2008. Konsumtion och förmögenhet har ökat kraftigt, men ekonomisk jämlikhet och trygghet har minskat.

 

Trender är mätt som absoluta förändringar från 1981 bas. Uppgifterna är från dagens IEWB databas för Kanada och provinser. Se Osberg och Sharpe (2009). Observera att index är skalas baserat på data för Kanada och provinser, inte Kanada ensam.

 

Att kombinera dessa fyra dimensioner i ett enda index är det nödvändigt att ange relativ vikt för varje komponent. Men eftersom människor kommer i allmänhet att hålla olika subjektiva värderingar till vilka dimensioner som är mer viktigt, målet i Index of Economic Well-being är att ge en väl organiserad och hanterbar uppsättning av objektiva data som enskilda bedömare (som kan ha olika subjektiva viktningar av delar av det ekonomiska välståndet, eftersom de har olika personliga värderingar) kan använda för att komma till en summativ dom av den sociala resultat, dvs för att ge individer ett sätt att “lägga upp” och komma fram till sina egna slutsatser om den ekonomiska välfärden i samhället.

Som visas i diagrammet nedan, med mindre den relativa vikt som ges till konsumtion komponent och ju större den relativa vikt som ges till jämställdhet och säkerhet, lägre BNP per capita speglar trender i den ekonomiska välbefinnande, åtminstone mätt med Index of Economic Well-being. Om inte nästan alla är av vikt att konsumtion flöden Index of Economic Well-being förskott långsammare än BNP per capita. Detta funktionen i Microsoft Excel-format kan läsarna att undersöka effekterna av olika subjektiva vikter på trender i Indexet för Kanada och provinser. (Motsvarande Excel-verktyg för fjorton OECD-länderna finns här.)

 

Trender är mätt som absoluta förändringar från 1981 bas. Uppgifterna är från dagens IEWB databas för Kanada och provinser. Se Osberg och Sharpe (2009). Observera att index är skalas baserat på data för Kanada och provinser, inte Kanada ensam.
De fyra viktning är:
Utgångsläge: 0.25*Konsumtion + 0.25*Rikedom + 0.25*Jämställdhet + 0.25*Säkerhet.
Alternativ 1: 0.40*Konsumtion + 0.10*Rikedom + 0.25*Jämställdhet + 0.25*Säkerhet.
Alternativ 2: 0.33*Konsumtion + 0.33*Rikedom + 0.00*Jämställdhet + 0.33*Säkerhet.
Alternativ 3: 0.20*Konsumtion + 0.10*Rikedom + 0.40*Jämställdhet + 0.30*Säkerhet.

 

Använd länkarna på sidan för att komma åt den senaste forskning som produceras av CSLS med hjälp av Index of Economic Well-being. Beräkningar av Indexet är tillgängligt för Canada och provinserna ochfjorton OECD-länderna.

Indexet innehåller 24 enskilda komponenter, av vilka många måste beräknas från flera olika underliggande variabler. Data finns tillgängliga i Kanada för alla nödvändiga variabler, men uppskattningar av det obetalda arbetet, till exempel, är inte tillgängliga för Usa och internationellt jämförbara data om vissa variabler är gles. För att jämför “lika med lika” vi har därför konstruerat ett antal databaser. För varje databas, Indexet är konstruerat endast med de komponenter som finns tillgängliga för alla länder i set (som skulle kunna kallas en “minsta gemensamma nämnaren för tillgänglighet” – metoden). Därför, till exempel, beräkningar av Indexet för Kanada från databasen för Kanada och provinser inte är identiska med (och inte jämförbara med de från de uppgifter som bas för OECD-länderna.

2003 metoden av Index reviderades till att omfatta linjär skalning teknik som används i åtgärder av sociala välbefinnande, såsom fn: s utvecklingsprogram UNDP: s Human Development Index. Denna teknik säkerställer att data för de länder som jämfört med Index har ett jämförbart utbud. papper av Julia Salzman granskar i större djup vikten av detta metodologiska förändringar. Beräkningar av Index för Ekonomisk välfärd som bygger på den gamla metoden kommer att förbli tillgängliga på begäran, men alla tidigare och framtida arbete på det Index som visas på denna webbplats kommer att införa den nya metoden. För mer information om denna metod och konstruktion av Index of Economic Well-being, se vår artiklar.

Leave a Reply