“Mirakulösa” Botemedel?

Link: http://www.acampbell.uk/essays/skeptic/miraculouscures.html

Var detta ett mirakel?

Från tid till annan kan vi läsa rapporter om människor som har återhämtat sig från en allvarlig eller annars dödliga sjukdomar tack vare vad som verkar vara mirakulösa ingripande. Ibland är detta tillskrivs att läka, ibland till bön, men det finns alltid antydan till att något paranormala har uppstått, vilket ofta tillskrivs gudomliga inflytande. Ett aktuellt exempel som redovisas i British Medical Journal kommer att fungera som ett exempel på den typ av sak som jag har i åtanke (Westcott R, 2002).

Dr Westcott är en GP som beskriver sig själv som en ateist läkare och vill veta hur han ska reagera på vad som hände med en av sina patienter. Detta var Jim, en icke-religiös man som lider av asbestos som han hade skaffat som ett resultat av sitt arbete som en ubåt ingenjör. Då han diagnostiserades med en mesoteliom av bröstkorgen.

Detta är en välkänd komplikation av asbestos, och är en elakartad tumör som betraktas som alltid dödlig. Strålbehandling hade liten effekt och Jim blev allt svagare. Hans fru bestämde sig för att gå för en semester, och att de valde den grekiska ön Kefallinia. Samtidigt som det de besökte ett kloster. En gammal nunna pekas Jim ut och och frågade honom vad hans sjukdom var. Hon tog honom till en präst, som utförde någon form av bön eller ritual som innebär vissa heliga reliker. Omedelbart efter denna Jim kände sig starkare, och hans återhämtningen fortsatte. Tumören är nu inte längre märks, och Jim verkar vara i remission, men Dr Westcott är fortfarande orolig över att han får återfall senare. (Dr Westcott har berättat för mig att detta hände.)

Alternativa förklaringar

Skeptiker som råkar ut för fall av detta slag i allmänhet tar sin tillflykt i två typer av invändningar: den ursprungliga diagnosen var fel eller bota berodde på konventionell behandling patienten fått tidigare. Ingen av dessa verkar troligt att tillämpa i förevarande mål, eller i ett antal andra. Så betyder detta att vi måste acceptera att gudomligt ingripande, eller åtminstone paranormala healing, är en realitet? Gör underverk verkligen sker? De fall som rapporterats av Dr Westcott verkligen ger en tankeställare, men innan du accepterar dem som ett positivt bevis på det mirakulösa, jag tror att vi måste titta lite närmare på vad de faktiskt tala om för oss.

Varför skenbara mirakel så ofta relaterar till cancer?

Jag tycker det är intressant att majoriteten av påståenden om mirakulösa botemedel oro tillfrisknande från cancer. Detta är verkligen mycket imponerande och dramatisk och att många människor verkar vara obestridliga bevis för ett mirakel. Men hur vanligt är det med cancer ansvarsområde spontant utanför ett religiöst sammanhang?

Vill spontana botar cancer uppstå?

Jag har utfört en sökning via Medline för rapporter om spontana remissioner av cancer (som är, eftergifter som sker utan behandling eller med otillräcklig behandling). Här produceras några tjugotal uppsatser på ämnet, det finns säkert många fler finns. Bland de cancerformer som rapporterades ha efterges spontant är:

 1. adult T-cell-leukemi/lymfom (Takezako et al., 2000)
 2. adult T-cell leukemi (Murakawa M et al., 1990)
 3. esofageal leiomyosarcoma (Takemura et al., 1999).
 4. lungcancer följande myxoedematous koma (Hercbergs, 1999).
 5. hepatocellulär cancer (2 fall; Magalotti et al., 1998)
 6. non-small-cell lung cancer (Kappauf et al., 1997)
 7. lungmetastaser från primära livmodercancer (Mastall H, 1997)
 8. levercancer (Van Halteren HK et al., 1997)
 9. pleura och intrapulmonary metastas från njurcancer (Lokich J, 1997)
 10. skivepitelcancer-småcellig lungcancer (Schmidt W., 1995)
 11. cancer i urinblåsan (Hellström PA et al., 1992)
 12. intrahepatisk, peritoneal och mjälten metastaser efter hepatectomy för hepatocellulär cancer (Terasaki et al., 2000)
 13. försvinnandet av lungmetastaser från hepatocellulär cancer (Toyoda et al., 1999).
 14. stor-cell och polymorfa lungcancer med omfattande metastaserande sjukdom (Kappauf H. et al., 1997)
 15. metastaserande malignt melanom (Hurwitz PJ. 1991); flera liknande fall som nämns i litteratur

Så detta är utan tvekan en ofullständig lista anger, spontan remission av cancer, även mycket sällsynta, händer och är väl bestyrkt utanför ett religiöst sammanhang. Detta kommer förmodligen komma som en överraskning för många människor, inklusive några läkare. Hur sådana händelser?

Möjliga mekanismer för att bota cancer

Ett antal tidningar att diskutera möjliga mekanismer som spontan remission av cancer kan uppstå. De mest populära förslag är någon form av immunologisk reaktion, men detta är fortfarande oprövad (Lokich J, 1997; Heim MIG, Kobele C, 1995). Det verkar finnas ett samband mellan feber och eftergift av cancer (Murakawa M et al., 1990); feber i barndomen eller i vuxen ålder kan skydda mot den senare uppkomsten av cancer och spontana remissioner föregås ofta av febrig infektioner (Kleef R et al., 2001). Fråga om eftergift följande myxoedema koma (Hercbergs En, 1999) tyder på att hypotyreos kan leda till apoptos (celldöd) i tumörer. Ännu en annan idé är att DNA-metylering, som är involverade i cellernas differentiering, kan spela en roll (Sugimura T, Ushijama T, 2000). Och det är ett långvarigt intryck av att psykologiska tillstånd påverkar funktionen hos immunförsvaret.

Obs läggas till den 24 januari 2014: En cellbiolog, Uwe Hobohm, anser att det är dags att återuppliva en gammal idé: behandling av cancer med hjälp av feber. Detta var gjort, tydligen med framgång, i det nittonde århundradet. Hobohm diskuterar immunologiska grunden för behandling i New Scientist (“Hot, giftiga och healing’: 4 januari 2014). Hobohm och hans kollegor är för närvarande att testa idén i möss.

I sammanfattning, för att sedan, medan de mekanismer i spontan remission är inte helt klarlagt, det finns rimliga förslag för att förklara fenomenet.

Gränserna till den mirakulösa?

Vad som kommer fram från de fall som jag har nämnt är att om vi delar upp sjukdomar till de som kan, oavsett hur sällan, återhämta sig spontant och de som inte gör det, måste vi sätta cancer i “kan återhämta sig” kategori. Detta innebär att cancer-kurer, oavsett hur mycket glädjande att patienter som upplever dem och deras anhöriga, är inte nödvändigtvis mirakulösa. De ligger inom gränserna för den naturliga världen.

Vad skulle då räknas som ett äkta mirakel, en händelse som inte kunde rymmas inom den sfären av det naturliga? Det är naturligtvis svårt att sätta gränser för vad som kan ske naturligt, men jag tror att ett exempel på något som, om det som hände, verkligen skulle behöva tas som mirakulöst skulle vara återväxt av ett amputerat finger eller lem.

Om detta verkar en hel del att fråga, hur om något till synes enklare? En synnerven skadas av glaukom aldrig återfår sin funktion i den normala händelser, en syn som gått förlorade genom glaukom är förlorade för gott. Om syn återställdes på ett tillförlitligt diagnosen glaucomatous öga, som säkert skulle räknas som ett mirakel i mitt tycke (jag skulle verkligen vilja att det ska hända mig). Till min kännedom, dock inget sådant fall har rapporterats. Dessa är bara två exempel av många. vad vi behöver för ett “äkta” mirakel är återhämtning från någon olycka eller sjukdom som ingen spontan bota någonsin har visat sig förekomma. Men cancer inte passar räkningen.

Jag tror därför att, även om det är väl styrkta fall av spontant tillfrisknande från cancer inom en religiös eller paranormal sammanhang, detta är inte övertygande bevis för gudomligt ingripande. Det faktum att patienten återhämtar sig efter att ha bett om inte bevisa att bön var ansvarig för återhämtning.

Alternativa förklaringar för uppenbara mirakulösa botemedel för cancer

 1. Tillfällighet

  Det kan vara en tillfällighet. Vi vet inte hur många patienter som lider av cancer är bad för, men andelen är troligen stort. Vi brukar inte höra om dem för vilka böner blir inte besvarade. Om väldigt många patienter är bad för, är det möjligt att bland dessa kommer det att av en slump ha några som återhämtar sig spontant men vem skulle ha gjort det även om de inte hade bett för.

 2. Roll för immunförsvaret

  Om det som verkar troligt att immunförsvaret är inblandat i spontana remissioner av cancer, känd påverkan av nervsystemet, immunsystemet kan förklara varför patientens föreställningar och känslomässiga tillstånd kan ibland medföra en eftergift. Det faktum att en patient hade ingen medveten förväntan om att bota (som i fallet rapporterats av Dr Westcott) motsäger inte en eventuell påverkan av detta slag.

 3. Gud använder vanliga sätt att producera hans underverk

  En tro på mirakel skulle kunna hävda att även till synes spontana remissioner är verkligen underbart. Kanske Gud verkar i hans mirakel genom “normala” fysiologiska vägar snarare än genom att upphäva den vanliga lagar i fysiologi, och kanske han avstår från att bota glaukom och regenererande amputerade armar och ben för att hålla oss gissa, eller på grund av att han inte vill tvinga vår tro. Detta är logiskt möjligt, men obevisade och så kan försummas i ett vetenskapligt sammanhang.

Referenser

 • Ada GL. Mängd faktorer som är viktiga i immunförsvaret övervakning mot tumörer. IARC Vetenskapliga Publikationer. (39):223-39, 1982.
 • Monter G. En “spontan” tillfrisknande från cancer. Journal d’Urologie et de Nephrologie. 78(7):723-6, 1972 Jul-Aug.
 • Heim MIG. Kobele C. Spontan remission i cancer. Onkologie. Vol 18(5) (pp 388-392), 1995.
 • Heim M, Schwarz R. Spontan remission av cancer: Epidemiologiska och psychosozial aspekter. Zeitschrift Für Psychosomatische Medizin und Psychotherapie. Vol 46(1) (s. 57-70), 2000.
 • Hellström PA. Malinen L. Malinen H. Spontan remission av urinblåsan tumör. European Journal of Kirurgisk Onkologi. Vol 18(5) (pp 521-523), 1992.
 • Herbert V. Obevisade (tveksamt) kost-och närings-metoder i cancer prevention och behandling. Cancer. Vol 58(8 SUPPL.) (pp 1930-1941), 1986.
 • Hercbergs A. Spontan remission av cancer – En sköldkörtel hormon-beroende fenomen?. Anticancer Research. Vol 19(6 A) (pp 4839-4844), 1999.
 • Hercbergs A. Leith JT. Spontan remission av metastaserad lungcancer följande myxedema koma. Journal of the National Cancer Institute. Vol 85(16) (pp 1342-1343), 1993.
 • Hurwitz PJ. Spontan regression av metastaserande melanom. Annals of Plastic Surgery. Vol 26(4) (s 403-406), 1991.
 • Kappauf HW. Oväntade godartad kurs och spontan återhämtning i malign sjukdom. Onkologie. Vol 14(SUPPL. 1) (sid 32-35), 1991.
 • Kappauf H et al. Komplett spontan remission hos en patient med metastaserad icke-småcellig lungcancer. Kundcase-rapport, översyn av litteratur och diskussion av möjliga biologiska signalvägar involverade. Annals of Oncology. Vol 8(10) (pp 1031-1039), 1997.
 • Kleef R et al 1. Feber, cancer och spontan remission. Neuroimmunomodulation. Vol 9(2) (pp 55-64 år), 2001.
 • Lokich J. Spontan regression av metastaserande njurcancer: rapport i Ärendet och litteraturgenomgång. American Journal of Clinical Oncology-Cancer Kliniska Prövningar. Vol. 20(4) (s 416-418), 1997.
 • Magalotti D. Gueli C. Zoli M. Övergående spontan regression av hepatocellulär cancer. Lever Och Gastroenterologi. Vol 45(24) (pp 2369-2371), 1998.
 • Mastall H. Spontan remission av lungmetastaser av en primär livmodern cancer under immun terapi. Zeitschrift fur Onkologie. Vol 29(3) (s. 87-88), 1997.
 • Merkin L. är en bidragande orsak till cancer: ledtrådar från spontan återhämtning. Medicinska Hypoteser. 4(2):136-40, 1978 Mar-Apr.
 • Murakawa M et al. Spontan remission från akut exacerbation av kronisk vuxen T-cell leukemi. Blut. Vol 61(6) (s. 346-349), 1990.
 • Niakan B. En hypotes om biokemi av spontana remissioner av cancer: Koppling av oxidativ fosforylering och eftergift av cancer. Cancer Bioterapi & Radioaktiva läkemedel. Vol 14(4) (s. 297-298), 1999.
 • Schartz R, M. Heim Psykosociala överväganden om spontan remission av cancer. Onkologie. Vol 23(5) (s. 432-435), 2000.
 • Schmidt W. Spontan remission av en cancer på höger lunga, efter vänstra sidan pneumonectomy på grund av skivepitelcancer-småcellig lungcancer, för fyra år sedan. Atemwegs – und Lungenkrankheiten. Vol 21(10) (pp 536-538), 1995.
 • Sugimura T. Ushijima T. Genetiska och epigenetiska förändringar i cancer. Mutation Research-Recensioner i-Mutation Forskning. Vol 462(2-3) (s 235-246), 2000.
 • Takemura et al. Fall av spontan regression av metastatiska lesioner av leiomyosarcoma i matstrupen. Sjukdomar i Matstrupen. Vol 12(4) (s. 317-320), 1999.
 • Takezako Y et al. Spontan remission i akut typ vuxen T-cell-leukemi/lymfom. Leukemi &Lymfom. Vol 39(1-2) (pp 217-222), 2000. Sammanfattning
 • Toyoda H. et al. Hepatocellulär cancer med spontan regression av flera lungmetastaser. Patologi International. Vol 49(10) (pp 893-897), 1999.
 • Van Halteren HK et al. Spontan regression av hepatocellulär cancer. Journal of Hepatology. Vol 27(1) (s. 211-215), 1997.
 • Westcott R. Kan mirakel hända? BMJ 2002;325:553.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *