Paul Otlet, Pionjär inom Information Management.

Link: http://people.ischool.berkeley.edu/~buckland/otlet.html

Paul Otlet (porträtt) var född i Bryssel, Belgien, 1868. Hans monumentala bok Traité de dokumentation. (Bryssel, 1934) var både central och symboliska i utvecklingen av informations-vetenskap – som då hette “Dokumentation” – i den första hälften av detta århundrade. Dessutom, det påminner oss om något som har varit alltför ofta glöms bort: Att detta område har en livlig existens under de första decennierna av detta århundrade och en förfining om teori och informationsteknik som nu ofta överraskningar.
Paul Otlet var den mest centrala figuren i utvecklingen av Dokumentation. Han kämpade outtröttligt för decennier med den centrala tekniska, teoretiska och organisatoriska aspekter av en fråga som är så viktig för samhället: Hur få in kunskap tillgänglig för dem som behöver det. Han trodde djupt och skrev oändligt som han designat, utvecklat och inlett ambitiösa lösningar på hans Institut i Bryssel.
Mot slutet av arbetslivet sammanfattade han sina idéer i två stora böcker av syntes, Traité de dokumentation i 1934 och Monde: Essai d’universalisme 1935. Under de senaste åren har det varit ett förnyat intresse i Otlet arbete. 1989 Traité, så länge slutsålda, var i omtryckt. 1990 hans levnadstecknare, Prof W. Boyd Rayward, vid University of New South Wales, publicerade en kommenterad svensk översättning av ett urval av Otlet bästa skrifter: Otlet, Paul. Internationell Organisation och Spridning av Kunskap: Valda Essäer. (FID 684). Amsterdam: Elsevier, 1990.
Nu Otlet idéer och skrifter är igen en aktiv ingrediens i informationsvetenskap, med historiskt intresse och även en modern intresse i förhållande, till exempel att den typ av dokument och av hypertext. Det är nu ett år sedan Otlet och LaFontaine inledde sitt ambitiösa program som fortsätter som den Internationella Federationen för Information och Dokumentation som BIDRAG. (Anpassad från Förordet till den spanska utgåvan av Otlet Traité). Otlet och LaFontaine var också aktiva i bildandet av Union of International Associations.
Otlet arkiv och museum är nu tillgänglig igen vid Rue des Passager 15, B-7000 Mons,i Mons, Belgien, som Mundaneum, som har börjat att publicera forskning som bygger på dessa arkiv, i synnerhet Cent ans de l ‘ Office International de Bibliographie : 1895 – 1995 ; les premisser du Mundaneum. – Mons : Editions Mundaneum, 1995. ISBN 2-930071-05-2. (Granskning i tyska).
Lista över den valda skrifter om Otlet, hans arbete, och hans efterträdare.
– Alex Wright. Katalogisering Världen: Paul Otlet och Födelsen av den Information som Ålder. Oxford University Press, 2014.
– Specialnummer om Otlet Transnationella Sammanslutningar, 2003, nr 1-2. pdf
– Francoise Levie: L ‘ homme qui voulait classer le monde [mannen som ville classifiy världen]. Biografi och dokumentär film.
– Rayward 1975 biografi finns nu online på http://hdl.handle.net/1854/3989
– Dokumentär av B. Rayward (talar engelska) och F. Fueg (på franska): Alle kennis van de wereld (Noorderlicht, 9). Tillgänglig på http://archive.org/details/paulotlet.
– Ett snett kommentar från Frankrike: När Usa upptäcker Paul Otlet.

 

Leave a Reply