PRODUKTIVITET

Link: http://www.economicswebinstitute.org/glossary/prdctvt.htm

av Valentino Piana (2001)

Innehåll

1. Betydelsen

 

2. Beräkning

3. Bestämningsfaktorer

4. Inverkan på andra variabler

5. De långsiktiga trenderna

6. Konjunkturcykel beteenden

7. Data

8. Formella modeller

9. Hur att öka produktiviteten

10. Relaterade uppsatser

bulgariska översättningen av denna sida!

En 2011 empirisk tillämpning citera detta dokument (s. 19-24)

Betydelsen

Fysiska produktivitet är mängden av output som produceras av en enhet av produktion ingång i en tidsenhet. Till exempel, en viss utrustning kan producera 10 ton av produktionen per timme.

Ekonomiska produktiviteten är värde för produktionen erhålls med en ingång. Till exempel, om en arbetstagare producerar i en timme med en uteffekt av 2 enheter, vars pris är 10$ var, då hans produktivitet är 20$.

Det är klart att både den tekniska och marknadsmässiga faktorer (såsom utdata kvantiteter och priser) samverkar för att bestämma ekonomiska produktivitet.

Beräkning

den Genomsnittliga ekonomiska produktiviteten beräknas genom att dividera produktionsvärde och (tid/fysisk) enheter för input. Om produktionen används bara en faktor (t ex arbete) detta förfarande ger den produktivitet som en faktor, i detta fall arbetets produktivitet.

Vid mer än en ingång används för varje faktor är det möjligt att beräkna genom samma förfarande dess produktivitet, kallas i detta fall “delvis”.

“Total faktor produktivitet” är ett försök att skapa en produktivitet åtgärd för en sammanställning av faktorer. Det meningsfulla i en sådan sammanläggning kräver ytterligare hypoteser, det är alltså inte säker i en allmän ram.

Bestämningsfaktorer

Technology avgör maximal fysisk kvantitet av produktionen som kan nås samt antalet och kvaliteten på indata krävs. Antog teknik är i sin tur ett ekonomiskt val, har tagit på både ekonomiska och tekniska skäl. Det spektrum av samtidig teknik som kan väljas är påverkad av finns innovationer och adoptanten är kompatibla. Reversibiliteten av detta val är ofta låg på grund av hög växla den kostar.

den Tekniska utvecklingen är snabb bara i vissa branscher, medan det i många andra är det mycket mer gradvis. I alla fall, spridning av sämre teknik än den som för närvarande är i användning är en marginell och irrilevant fenomen. Tekniken alltid förbättras. Fysiska produktivitet, också.

den Ekonomiska produktiviteten beror också på prissättning och efterfrågan. Om konsumenterna kräver mindre produkter än att eventuellt producible, växter kommer inte att fungera på full produktionskapacitet. Därmed ekonomisk produktivitet kan mycket väl falla, som med en minskande efterfrågan och priser.

På en individuell nivå, fysiska produktivitet beror på uppgiftens svårighet, kompetens av arbetstagaren och inlärningskurva (antalet gånger han redan utfört uppgiften och hur han blev guidade av bra lärare / mästare”). Till exempel, tror på en outbildad köparen montering av en IKEA möbel för första gången: han kommer att vara ute för att undvika misstag mer än att optimera tid att arbeta. Om han köpt en andra bit, han kommer att bli mycket mer produktiv (alltså behöver mindre tid till församlingen). Efter ett par bitar sin produktivitet kommer att plana ut med några ytterligare stora förbättringar.

“Högre produktivitet kan uppnås genom tillräckliga nivåer av resultat, högre trygghet, högre utbildning och livslångt lärande, inklusive on-thejob utbildning. goda arbetsförhållanden — en säker och hälsosam arbetsmiljö, en lämplig balans mellan arbete intensitet och jobb självständighet och större medarbetarnas delaktighet och egenmakt, inklusive sociala dialogen, och ett bättre arbetsliv och jämställdhet. Dessa kan stärka mänskliga kapital som bildats inklusive företagsspecifika humankapitalet, och öka motivation, engagemang och ansträngning. De kan minska olyckor, frånvaro och stress, framkalla kreativa arbete, främja samarbete och skapa positiva externa effekter på co-workers” (EU-Kommissionen, 2015, s. 148 – Sysselsättning och Social Utveckling i Europa).

På en makroekonomisk nivå, arbetsproduktivitet, dvs BNP per arbetstagare, beror på corrisponding dynamiken i de två aggregat (BNP och sysselsättning). Produktiviteten kommer att öka om BNP ökar snabbare än sysselsättningen.

En frikoppling av arbetsmarknaden och makroekonomisk politik kan leda till högre sysselsättning utan att BNP-tillväxten, vilket leder till en lägre produktivitet.

En hög grad av produktiv kapacitetsutnyttjande leder till hög produktivitet och inkomst.

En långvarig strukturell ökning i produktivitet är resultatet av många faktorer, bland vilka följande:

1. kapitalackumulation genom investeringar;
2. den långvariga processen med spridningen av ny teknik (ofta importerade från utlandet), som i sin tur kan påskyndas av en pro-diffusion skatt;
3. inhemska innovativa insatser.
4. imitations organisatoriska och tekniska produktions-från världsklass metoder.
5. ökad arbetsfördelning i hela leveranskedjan i olika stadier av produktion och distribution, i kombination med en effektiv mekanism för samordning, bland annat genom priser, avtal, formella och informella avtal, kommunikation, tillit, rykte, osv.
6. utveckling av den fysiska infrastrukturen, inklusive effektiva transporter, energi, telekommunikationsnät.
7. en sund social infrastruktur, inklusive effektiva offentliga institutioner, Frivilligorganisationer, företag, sociala nätverk, etc.
8. högre nivåer av utbildning och behörighet.
9. ett högre engagemang och motivation för arbetstagare i produktionen.

På företagsnivå, företagens incitament att öka arbetstagarnas produktivitet genom en stimulerande miljö och avlägsnande av hinder för effektivt arbete. I den privata sektorn, på kort sikt produktivitet kan uppnås genom systematisk kvalitetskontroll, högt tempo i processen, kommer optimering av flöden. Men, mer självständighet och kreativitet kan öka på längre sikt produktivitet, exempelvis i form av bättre produkter och högre kundtillfredsställelse.

I den offentliga sektorn, svag produktivitet i termer av långa och fn-smidig utarbetandet av svaren i byråkratisk rutin handlingar (till exempel licenser, tillstånd, bidrag,…) är resultatet av ett urval mekanismer av arbetskraften, restriktiv tolkning av formella regler försvara förseningar och utsläpp av ansvar, felaktiga incitament till organisationens hierarki, höga värden av politiska informella nätverk (där som hör till en kedja som är viktigare än kompetens och arbete), en organisatorisk kultur som bygger på ömsesidig begränsning av ansträngningar, negativ reaktion av kollegor för att utvecklas.

I båda fallen, organisationens struktur och organisation mekanism är nyckeln till tranform individuella färdigheter, attityd och insatser till företag-brett resultat. I bästa fall, grupper av helt normala människor kan uppnå enastående resultat tack vare organisation och ledarskap metoder.

I ett bredare perspektiv, en ökning av produktiviteten är på grund av en klämma in slöseri med resurser, till en snävare gränser för irrationella processer för produktion och förvaltning, som en effektiv länk mellan marknaden och sociala behov.

Inverkan på andra variabler

Högre produktivitet första effekterna oftast på vinstmedel; sedan, med lag och utan automatiska mekanismer, på lön. Företag som har råd att betala dem utan att förlora marknadsandelar, men det är på arbetstagare arbetet med att organisera och få löneökningar.

Om produktionskostnaderna inte vrider för att öka produktiviteten, kostnaden per enhet av produktion kommer att bli lägre, vilket öppnar möjligheten för priset att falla eller stabilitet. I denna anda, högre produktivitet leder till lägre inflationen.

Den högre vinster på grund av hög produktivitet generera kassaflöde, främja trovärdigheten för lån och eget kapital investerare, liksom orsaken till större investeringar. Om de medför skalfördelar och motsvaras av en ökande efterfrågan, och dessa dynamics ta plats i en sufficienty stor andel av ekonomin, en viktig supply-side-baserad mekanism för BNP-tillväxt sätta i rörelse.

Internationella konkurrenskraft kommer att öka i samma kedja av orsaker, stimulera export genom en kombination av lägre priser och bättre kvalitet. Detta bör i sin tur förbättrar handelsbalansen, minskar behovet av stöd och ger valuta för att betala tillbaka eventuella skuld sammanlagda mot utländska enheter.

Om ökningen av BNP är långsammare än ökningen i produktivitet, en nedgång i sysselsättningen kommer att ta plats (som en fråga om definition!).

Om ett företag avskedar arbetstagare som efter att ha investerat i nya maskiner, tekniska arbetslöshet kommer att äga rum.

Om däremot den förbättrade produktionen kan säljas till högre priser eller produceras med mindre bortkastad material och energi, utgång mervärde kan stiga och man kan få ännu en öka sysselsättning.

Sysselsättningen inom maskin-producent branscher kommer att stiga i båda situationer.

ökad produktivitet i den offentliga sektorn minskar den tid och förbättrar kvaliteten på svar på samhällets krav, eventuellt ökar samförståndet politiker njuta av. Istället, mycket av den politiska debatten mellan lägre skatt och högre välfärd skydd leder till ömsesidigt missnöje på grund av appaling låga produktiviteten för offentliga tjänster.

Om på grund av att arbeten av hög kvalitet och ett bättre arbete och organisation, hög produktivitet kan också bidra till att främja ett större deltagande på arbetsmarknaden och ett längre yrkesliv, särskilt i vissa grupper i samhället (t ex äldre arbetstagare med familjeansvar eller funktionshinder), minska beroendet av system för social trygghet och ökad social sammanhållning.

långsiktiga trenderna

Produktiviteten har ökat på lång sikt i nästan alla länder i världen. I rika länder, BNP ökat främst genom att öka produktiviteten. Länder med en låg produktivitet ökar är bland de fattigaste av planeten.

Uppfödd produktivitet i världen är den huvudsakliga förklaringen av spridning av per capita-inkomst.

konjunkturcykel beteenden

Ekonomisk produktivitet visar oftast en pro-cykliska beteende, samtidigt som det är nödvändigt att skilja mindre sub-faser och bredare mångfald av banor än i de fall av andra variabler:

Strax efter höga toppar, BNP långsammare dynamics är inte direkt motsvaras av sysselsättning. Produktiviteten per arbetare faller.

så långt Som lågkonjunkturen tar fart, företag börjar att avskeda arbetstagare i ett försök att minska förluster. Detta steg bör öka produktiviteten igen, men arbetstagarna att minska sin konsumtion och BNP kontrakt ytterligare. Nettoeffekten på produktivitet beror på hastigheten och styrkan i de två faktor.

När återhämtning börjar, återigen sysselsättningen släpar efter, med mindre eller inget jobb ökar (“jobless recovery”). Det finns därför en drastisk förbättring i produktivitet och produktiva kapacitetsutnyttjande. Denna utveckling positiv inverkan på vinstmedel och på viljan hos företag att investera.

Beroende på institutionella incitament, företag kan välja en obalanserad mix av följande strategier:
1. för att bättre utnyttja existerande sysselsättning och kraftigt använda overhead, så att per-arbetstagarnas produktivitet stiger dramatiskt, med högre löner för några arbetstagare som är anställda (om omkostnaderna är betalda bättre än normalt timmar).
2. för att förstora anställning i proportion till produktionen, för att hålla produktiviteten stabil.
3. att investera i arbetsbesparande maskiner, med en släpat ökning av produktivitet och potentiellt negativa effekter på sysselsättning (vilket är ännu mer troligt om outsourcing till andra länder är valt).

Beroende på den sammanlagda effekten av dessa decentraliserad val, produktivitet kommer mer eller mindre att öka med en BNP-ökning.

På toppar, produktiviteten är mycket högre än i dalar.

Data

Produktiviteten i 99 länder (1950-2012)
Industry-data
Data för allaOSS variabler i is-LM-modellen
EU-data för alla variabler i is-LM-modellen (Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, STORBRITANNIEN, Schweiz och 13 andra Europeiska länder)
den Totala produktiviteten tillväxt i Japan

Formella modeller

En interaktiv karta över hur ekonomin fungerar enligt en grundläggande makroekonomiska system: is-LM-modellen

Hur du ökar produktiviteten

kan Du öka den interna produktiviteten 1. produktionsprocesser, 2. av besluts-och styrningsprocesserna samt 3. det yttre-att-det-fast produktiviteten i den miljön där de verkar.

I det första fältet, det är flera motsats banor som gör det möjligt för ökad produktivitet, sammanflätning micro och makro nivåer.

Fysiska produktiviteten i en produktionsprocess kan lita på snabbare och större maskiner,, utföra förenklade och repetitiva uppgifter strikt matcha kraven (ingångar och utgångar) för ytterligare maskiner (löpande band). Typiskt denna metod för att öka antalet framställda produkter per timme motsvarar repetitiva uppgifter som utförs av lågutbildade arbetskraft, vars låg lön (möjligen på grund av en svag fackförening, rättsliga sammanhang lättnader bränning och hög arbetslöshet) leder till hög ekonomisk produktivitet (som dock beror på pris av produkten säljs – om det är låg på grund av låg kvalitet och för att hantera stora delar av låga inkomster tv-beroende på konsumenternas, endast mycket stora, stabila och förutsägbara försäljning kan generera tillräckligt med totalt marginaler för att motivera de höga inkomst investeringar i maskiner, vilket i sin tur kräver tv storskaliga reklam: stordriftsfördelar och inträdeshinder är etablerade, som eventuellt leder till oligopol utan att nya aktörer). Denna mekanism fungerar “bra” (lämnar för tillfället bortsett social smärta, arbetare – och konsument – utanförskapet och många andra negativa effekter som det innebär) om BNP tillväxt ger de makroekonomiska förutsättningarna för expansion av marknaden (ökning av produktionen, öka produktivitet, lägre pris, högre efterfrågan, ökning av såld produktion) men det går in i en tuff svårigheter i händelse av BNP stagnation och marknaden mättad (på grund av att den kumulativa paket, hushåll och deras låga nivå av inkomst leder till en senareläggning av återköp). Internationella konkurrensen (till exempel från mycket stora länder där inre marknaden kan för att utnyttja stordriftsfördelar) kan flytta den inhemska efterfrågan mot import (läckage).

Ett motsatt sätt att höja produktiviteten kreativiteten. En kreativ person kan generera produkter med högt värde på kort tid – en extremt hög produktivitet i stort sett irreproducible av maskinen. Detta är inte det enda fallet där personer som Picasso (som sade “jag söker inte, jag finner”), vars produktion har skjutit i höjden och ökat värde, utan mer i allmänhet om ett samhälle där alla är väl utbildade och tränade för i vad som är hans och hennes intressen och talanger kan leda till utmärkt och spännande resultat. , Hög arbetskraft skicklighet – eventuellt i samband med alla-ändamål maskiner som datorer – generera hög produktivitet. Den ekonomiska productivities av sådana processer är förstärkt av en marknad som känner igen och betalar för kvalitet och innovativitet och ett företag / nätverk organisation och rutiner som gör det möjligt för en sådan kreativitet att blomstra (istället för att vara undertryckta).

mellan dessa två ytterligheter, skulle du tycka, å ena sidan, “mass customerization” och utnyttjande av produktplattformar (korsa standard komponenter och särskiljande detaljer) för att få “stordriftsfördelar”, och, å andra sidan, hantverk, där enskilda människors kreativitet, kompetens och stilar att generera mycket differentierade varor och tjänster.

I det andra fältet många beslutsprocesser är dysfunktionella, med ett glapp mellan mål och genomförande, re-definition av mål och verktyg, i och med antagandet av partiella lösningar som skapar flaskhalsar och nackdelar på andra indikatorer, etc. Höja produktiviteten inom detta område skulle innebära förändrade styrningen rutiner (t ex tidpunkten, antalet och de yrkesgrupper som är inblandade aktörer sedan början på beslut, kvalificering av personer som deltar i genomförandet, etc) liksom att ändra formen på nätverket som faktiskt tar besluten. “Smart – beslut” i stället för “dum” som skulle höja grupp-och individuell produktivitet. Observera att i bureacracy och office arbete, många produktionsprocesser är på samma gång beslutsfattande processer (till exempel koncession för ett “tillstånd att bygga” är en uppgift för Kommunen kontor, men på samma gång är ett beslut att ändra landskap).

I det tredje fältet, högre produktivitet erhålls i ett land genom att förbättra infrastrukturen, anslutningar, tillgänglighet av supply chain services, i städerna och på landsbygden rumsliga organization, källa, användning och affärsmodell energi, som vi föreslår i det specifika fält. Mindre nischer av privilegium och en högre ersättning för kvalitet är ett övergripande mål för politiken för att öka produktiviteten.

Relaterat uppsatser

High-Tech Start-Ups och Industrin Dynamik i Silicon Valley

Schumpeterian Kreativ Förstörelse Leder till Högre Produktivitet? Bevis på Inträde och Utträde på portugisiska Industrin

Produktiviteten, Faktor Ackumulering och Sociala Nätverk: Teori och Bevis

Produktiviteten analys av cassava produktion i ett land i Afrika

 

Leave a Reply