Oberoende Indien

Link: http://southasia.ucla.edu/history-politics/independent-india/

Indien förvärvat självständighet den 15 augusti 1947 även delar av landet höggs ut och sys ihop för att skapa ytterligare ett nytt land, Pakistan. Den “institutionella” vägen till självständighet var kanske som fastställs av Regeringen i Indien Act från 1935, där den gradvisa framväxten av Indien som en självstyrande enhet som först hade delvis tänkt. Efter Indiens självständighet 1947, den Konstituerande Församlingen, överlade över den exakta konstitutionella framtid i Indien. Den 26 januari 1950, Indien blev en Republik, och Indiens Konstitution antogs. Jawaharlal Nehru hade blivit landets första Premiärminister, 1947, 1952, i landets första allmänna val med allmän rösträtt, Nehru ledde den Indiska Nationella Kongressen till en klar seger. Kongressen hade länge varit den största politiska parti i Indien, som ger ledning för kampen för självständighet, och under Nehrus stewardship det förblev den största och mest inflytelserika partiet under de kommande tre decennierna. I 1957, Nehru valdes till ännu en mandatperiod på fem år som ledamot av underhuset Lok Sabha och valt att huvudet regeringen. Hans “ordning” var markerade med tillkomsten av femårsplaner, utformad för att ge stor vetenskap och industri till Indien; i Nehrus eget språk, stålverk och dammar skulle vara templen i det moderna Indien. Förbindelser med Pakistan legat och chillat, och den påstådda vänskap Indien och Kina visade sig vara något av en bluff. Kinas invasion i Indien på gränserna 1962 sägs ha ut ett dödligt slag mot Nehru.

Nehru efterträddes vid sin död den 27 Maj 1964 för en period av två veckor av Gulzarilal Nanda (1898-1998), en veteran Kongressen politiker som blev aktiv i den icke-samarbete rörelse i 1922 och serveras flera fängelse, huvudsakligen i 1932 och från 1942-44 under Quit India-rörelsen. Nanda varit tillförordnad Premiärminister fram till Kongressen hade valt en ny ledare, Lal Bahadur Shastri, också en erfaren politiker som kom av ålder under Gandhi-led icke-samarbete rörelse. Shastri var kompromiss kandidat som, kanske oväntat, ledde landet till något av en seger över Pakistan 1965. Shastri och besegrade Pakistans President, Muhammad Ayub Khan, som undertecknades ett fredsavtal i Tasjkent i det forna Sovjetunionen den 10 januari 1966, men Shastri knappt levde för att bevittna de lovord som nu överöst honom sedan han dog av en hjärtattack dagen efter det att fördraget undertecknades. Shastri empati för subaltern klasser förmedlas genom slogan, “Jai Jawan, Jai Kisan”, “Hail Soldaten, Hagel Bonden”, som tillskrivs honom och genom vilket han är ihågkommen på Vijay Ghat, den nationella minnesmärke över honom i New Delhi i närheten av Rajghat, national memorial till Mahatma Gandhi.

On Shastri död, Kongressen var återigen drabbades av en inre kamp. Gulzarilal Nanda än en gång tjänstgjort som tillförordnad Premiärminister, återigen för en kortare period än en månad, innan han efterträddes av Indira Gandhi, Nehrus dotter. Från slutet av 1960-talet, Indira Gandhi hade utvecklats en split i Kongressen, som det enda sättet att garantera sin politiska överlevnad, och kongresspartiet, som med varje år som går förlorade något av sin glans, nu gick in i en brant nedgång. 1971, Indien krossade Pakistan i ett kort krig som föddes också i Bangladesh, och Indira var nu vid rodret hennes befogenheter. Men Kongressen var nu bara en skugga av sitt forna jag, och som inhemska problem monterad och folkliga rörelser riktade mot Indira Gandhi började visa sin verkan, att hon använt sig av en mer repressiva åtgärder. En intern nödsituation, som placeras nästan hela oppositionen bakom barer, utropades i Maj 1975, och bara bort 1977; och samma motstånd, som hastigt sammankallade för att kartlägga sin strategi, uppnås på att leverera kongresspartiet dess första förlust i nationella val. Denna regering, som serverar olika politiska intressen och ledd av segerrika Janata Party, som hade bildats av olika oppositionspartierna, varade i bara tre år. Det leddes av den kontroversiella Gandhis och Kongressen ståndaktiga, Morarji Desai, som för två år, och för ett år genom Chaudhary Charan Singh (1902-1987), som kom från en Jat bondesamhället med rötter i Uttar Pradesh och Haryana. Lok Sabha eller Lägre Montering aldrig träffat under Charan Singh är premiärministerperioden och den politiska alliansen rasat. Indira Gandhi red en fantastisk våg av segern 1980. Men hon fick inte leva för att slutföra hennes sikt: skjuten av sin egen Sikhiska livvakter, som ville hämnas förstörelse loss på Gyllene Templet, den ärevördiga helgedomen av den Sikhiska tro, av Indiska regeringen trupper fått uppgiften att spola ut terroristerna någonstans i helgedomen, hon efterträddes av sin son Rajiv Gandhi, i slutet av 1984.

jagn den December 1994 Lok Sabha val, Rajiv Gandhi och kongresspartiet vann en jordskredsseger val. Men Rajiv är premiership var märkt av många politiska katastrofer, och Rajiv eget namn var behäftade med anklagelsen att han hade tagit emot enorma mutor från ett svenskt företag i Bofors, tillverkare av en kulspruta som den Indiska armén placerat en stor order. Hans egen finansminister, V. P. Singh (1931-), en gång en Indira Gandhi regeringstrogna som hade plockat av henne i 1980 för att tjäna som Chief Minister i Uttar Pradesh, som var vända mot Rajiv, och i 1989, V. P. Singh ledde Janata Party till ett valsystem rout över Kongressen. Dock återupplivas Janata party mönstrade endast 145 röster, och det var tvungen att ta stöd av Bharatiya Janata Party (BJP), som leds av L. K. Advani och Atal Behari Vajpayee, för att bilda en regering. Det är vid denna tidpunkt att Indien verkligen in i eran av koalitionen av regeringar. V. P. Singh snart skulle föras ned genom två tvister: en över status av Babri Masjid, en sextonde-talet moské som Hinduiska aktivister hävdade hade byggts över Ram Janmasthan [födelseort], och den andra över rekommendationerna i Mandal kommissionen avseende kvoter för olika delar av Indiens fattiga massorna. Den 7 November 1990, efter en omröstning av 356-151, V. P. Singh förlorat förtroendet för Lok Sabha, och några dagar senare Chandra Sekhar (1927-), med stöd av Rajiv Gandhi ‘ s Congress, svors in som nästa statsminister. Men Kongressen drog tillbaka sitt stöd i Mars 1991, och valet kallades i Maj.

On 21 Maj 1991, lika intensiva electioneering var att ta plats, Rajiv Gandhi mördades av en Sri Lankas självmordsbombare. Mantel av Kongressen ledarskap föll på veteran S. V. Narasimha Rao (1921-2004), som lett partiet till seger, även som BJP höjde antalet platser i Parlamentet från en drygt 80 till 120. Den 6 December 1992, som agerar i strid med Högsta Domstolens order, Hinduiska aktivister förstörde Babri Masjid, och så inleddes en av de mest intensiva kriser i Indien efter oberoende historia. Rao klarat många en storm, och presiderade över den liberalisering av ekonomin-den arkitekt som var Manmohan Singh, då Finansminister och sedan 2004, Premiärminister i Indien. Men Rao kunde inte hålla BJP och dess vänner i schack. I de allmänna valen 1996, BJP dykt upp som största parti, men dess 194 platser var inte tillräckligt för att ge det en fungerande majoritet i 545-sits Lok Sabha, och Atal Behari Vajpayee första regering varade bara tolv dagar. En 13-partiet koalition av Förenade Nationella Fronten och den Indiska vänstern kom till makten, och Deve Svensson, Chief Minister i Karnataka, var upp till kontoret av Premiärminister. men efter mindre än ett år i ämbetet, att han avgick och efterträddes av Inder Kumar Gujral, vars främsta bidrag i office var att testamentera “Gujral läran” – en referens till hans äkta försök att laga Indien s förbindelser med de sydostasiatiska grannar, som bygger på principen att de som den största land, Indien skulle ha råd att vara generös, och inte kräva ömsesidighet i fråga om alla åtgärder som alltid.

But Gujral regeringen på samma sätt som varade i mindre än ett år, och i de allmänna valen i februari 1998, BJP dykt upp igen som det enskilt största partiet, den här gången med 200 platser. Vajpayee var inbjuden för att bilda en regering, och gjorde det med en koalition av flera parter, inklusive AIADMK, som leds av Jayalalitha. Inget att BJP gjorde var så mogen med konsekvenser som beslut att lämna Indien till en kärnvapenstat med en serie kärnvapenprov i Maj 1998. Koalitionen, inte oväntat, bröt han ned; men med de allmänna valen i September 1999, i vilket BJP åter fram som den enskilt största partiet, och Kongressen hade en dålig som visar på opinionsundersökningar, trots att de led av Sonia Gandhi, en ättling av den “Nehru dynastin”, för att förstärka intrycket av att regionala partier och politik har i grunden förändrat tillståndet i Indisk politik. Under Vajpayee, BJP presiderade över landets öde fram till och med 2004, även om det blev oundvikligen klart att dominansen av någon part är inte längre en självklarhet och att koalitionspolitik verkar vara framtidens väg. Många kommentatorer var med rätta oroade över olika illavarslande utveckling som framkom under BJP: s år i office, såsom tvingande Hinduization av landet, det är omöjligt för staten att garantera rättigheter för religiösa minoriteter och andra uppenbara manifestationerna av en fullkomlig likgiltighet för mänskliga rättigheter, som till exempel statligt sponsrade mord i Kashmir, norra delen, och på andra håll, eller förtryck loss på Kristna och kvinnor. Å andra sidan, Vajpayee och BJP är inte bara krediteras för att ha administrerat en förkrossande slag mot Pakistans äventyrlighet på Himalayas bergstoppar vid Kargil, men med att ha gått i spetsen för en snabb expansion av den Indiska ekonomin.

jagn regionala val som hålls i flera stater i slutet av 2003, BJP registrerade imponerande segrar och partiledningen leddes till att tro att, i ringer för tidigt val, det kan konsolidera sina vinster med en högmodig visar i nationella val. BJP fört en kampanj på parollen “India Shining”, basunerar framväxten av Indien som en stormakt. Men den Indiska väljarna visade än en gång att det inte var att tas för givet, och BJP och dess allierade förlorade till en koalition ledd av Kongressen. [Se Indiens Ögonblick: Valet till europaparlamentet 2004.] Fjortonde Lok Sabha sammanträdde den 17 Maj 2004 och Manmohan Singh (1932-) tog Premiärministerns kansli i huvudet av vad som kallas URS (United Progressive Alliance) regeringen. UPA stöds genom Vänster Front, en koalition av partier som leds av CPM, eller Communist Party of India (Marxist).

Leave a Reply