Hur man ställer in en horisontell solur

Link: http://sundials.co.uk/setup.htm

En horisontell solur består av ratten plattan, som markerats i timmar, och gnomon som sitter på lunchtid linje och projekt från ratten plattan.

För att berätta den rätta lokal tid gnomon måste vara parallell med jordens axel, eller, med andra ord, att det bör peka mot himmelspolen. På det norra halvklotet, och detta innebär, i praktiken, att gnomon ska peka på polstjärnan. Man bör först in om eller inte solur är korrekt för den plats på vilken det är som ska sättas upp. Om det inte är det, bottenplatta av ratten måste vara korrigeras så att gnomon pekar korrekt verkliga norr, mot himmelspolen.

att Hitta riktning av true North

Olika metoder finns föreslagna i litteraturen, och sammanfattas nedan med referenser till publicerade källor om du behöver dem

  1. Använda en kompass. Detta är inte särskilt exakt, men det kommer att göra för en liten trädgård solur.kom Ihåg att som kompassen pekar mot den magnetiska nordpolen, och en korrigering måste göras för magnetisk avvikelse. (Magnetisk avvikelse på Greenwich i STORBRITANNIEN var 3º58 W, och minskande av 0º08 årligen, men i vissa delar av världen är det mycket högre, och det finns också mycket mer lokala variationer)
  2. Markera en skugga på den exakta tidpunkten för lokala middagstid skuggan måste vara skrivet av en sann vertikala objekt. Du kan använda ett lod, en stolpe vertikalt justerade med ett vattenpass eller en vertikal hörnet av en byggnad. Du kan behöva experimentera för att få en bra skugga, och att hitta en tillförlitlig metod för märkning skuggan vid det ögonblick lokala middagstid.kom Ihåg att att solen färdas 15º västerut i en timme, och därmed resor 1º västerut alla fyra minuter. (I latitud i London, detta är likvärdigt till 950 meter per sekund). Den tid på din klocka måste korrigeras för detta. Till exempel, i Lowestoft (som är den östligaste punkten i England på 1º45E, lokala kl är exakt 7 minuter tidigare än middag i Greenwich. Penzance i far West of England är på 5º33W, och lokala middagstid det är 22 minuter och 12 sekunder senare än i Greenwich.kom Ihåg att för att solen verkar vara snabb eller långsam jämfört med klockor med ett belopp som diskuteras under Ekvation Tid sun är “snabb”, mellan den 16 April och 14 juni, och igen mellan den 2 September och Jul och “långsam” på andra tider av året. “Snabb” innebär att du, om du är på standard meridian för din tidszon, solen kommer att vara direkt ovanför (“sun noon”) inte vid 12:00:00 av din klocka, men några minuter tidigare. När du sätter upp dina horisontella solur, vill du veta den tid solen är direkt ovanför. Så du mentalt lägga till Ekvationen Tid att titta på din tid, eller förväg din klocka av summan av Ekvationen av Tid, så att, i det ögonblick när din klocka säger 12:00:00, alla andra klockor kommer att säga att det är faktiskt ett par minuter tidigare än så, och det kommer verkligen att vara “sun noon” samma sak gäller naturligtvis om du inte är på den standard meridian för din tidszon, men du har redan tagit hänsyn till detta med beräkningen i föregående stycke.
  3. Använda metoden av lika höjd Detta kräver ett tillförlitligt solig dag, och en exakt nivå styrelsen med en sann vertikala spik eller stick. I en variant, koncentriska cirklar ritas runt basen av den vertikala pinnen. Den position i toppen av the shadow noteras när det bara berör var och en av cirklarna på morgonen och på kvällen. Om man har tur kommer det att finnas två märken på samma cirkel. Bli en av dem med en linje. Bisect denna linje, och dra en linje från den bisection peka på basen av stick – detta kommer att vara en sann Nord – Sydlig linje.Ett alternativ är att märka ut punkter på banan på toppen av skugga först, och sedan för att ansluta dem med en linje. Rita sedan en cirkel för att ge största möjliga avstånd mellan två skärningspunkter, och som innan bisect linjen, och dra en linje från den bisection peka på basen av stick – detta kommer att vara en sann Nord-Sydlig linje.

  Kontrollera vinkeln på gnomon

  Eftersom horisontella solur är ofta massproducerade, de måste vara gjorda för bara en latitud. Många är gjorda i Birmingham, där latitud är runt 52½ deg.N, så att vinkeln mellan gnomon och ratten plattan är också 52½ Ganska ofta, att folk föra tillbaka ett solur när de har varit på semester, så att vinkeln kan vara mycket olika. Till exempel, ett solur som gjorts för södra Spanien kommer att ha en vinkel runt 37 grader. och inte tala om rätt tid om den är inställd med vredet plattan horisontellt i Södra England där latitud är 51 grader. Lyckligtvis, detta kan kompenseras för.Först mäta vinkeln på gnomon med en gradskiva.

  För det andra, du kan om du vill dubbelkolla detta mätning och kontrollera att den timme linjer har lagts ut på rätt sätt, genom att “back-beräkna gnomon vinkel från vinklar timme linjer. (bok av Waugh ger ett exempel på denna beräkning på sid.48, och även en tabell som visar den korrekta vinklar timme linjer för varje grad av handlingsfrihet. Till exempel, vinkel 9am och 3pm timme linjer från kl linje är 26º24 på 30ºN, 29º50 på 35ĒN, 32º44 på 40ºN, 35º16 på 45ºN, 37º27 på 50ºN, och 39º20 på 55ºN.)

  för att Kompensera för en felaktig gnomon vinkel

  För det tredje, att ge in en kil för att få gnomon parallell med jordens rotationsaxel. Till exempel semester solur fört tillbaka från Spanien (lat 37ºN) att ställa upp i Södra England (lat 51ºN) skulle vara inklämd upp med 14°, så att gnomon är på 51º att den horisontella. Du kan antingen mäta denna vinkel med en gradskiva, eller så kan du beräkna höjden av kilen genom att multiplicera längden av ratten plattan med sinus för korrigering vinkel. I detta fall, den kil som krävs för en kvadrat solur med sidan 10 cm skulle vara 2,4 cm.

 

Leave a Reply