SKAPAREN OCH DATOR [*]

link: http://www.js.emory.edu/BLUMENTHAL/CreatorandComputer.html

JSlogo

Problem:

Enligt Bibeln, att Gud skapade världen genom tal. Gud talade, och världen blev till. Men exakt hur gjorde Gud göra det? Hur fungerar tal, som är oväsentliga, till att skapa den värld, som är materialet? Och vad är “tal” till en Gud som är helt transcendent? Det kan inte vara samma som mänskligt tal, för det sker i en nonmaterial riket och, dessutom, det är kreativt. Sefer Yesira, som går från de första århundradena av denna tid och är egentligen en grupp av texter som har redigerats i en helhet,[1] syftade till att ge svar på några av dessa frågor. Enligt Sefer Yesira, Gud är “tal” var inte pratar i den känsla av någon som talar, utan snarare en manipulation av bokstäverna i det hebreiska alfabetet. Dessa bokstäver, Sefer Yesira undervisar, är inte bara språkliga symboler. De är verkliga, med existens utanför det mänskliga sinnet. De är gjorda av en speciell andlig substans, och därmed kunde bildas, vägde, formas, etc. av Gud. Skapande, då, var processen med att forma bokstäverna så att de utgör verkligheten. Det finns flera konton av denna process i Sefer Yesira. Ett sådant konto finns i kapitel 2, talar om för oss:[2]

Mishna 4: Han satte den grundläggande tjugo-två bokstäver i ett hjul, som en vägg, i två-hundra-och-trettio-en grindar. Hjulet rör sig framåt och bakåt. Och tecken på den frågan är: “Det finns ingenting i godhet ovan nöje och ingenting i olycka under en [leprousl lesion.”[3]

Mishna 5: Hur kunde Han kombinera, väga, och kasta om dem? Aleph med alla av dem och alla av dem med Aleph. Satsa med dem alla och alla av dem med Bet. De vänder runt och runt, och det finns två-hundra-och-trettio-en grindar. Det resultat som då, att hela skapelsen och alla tal gå ut från en termin.[4]

Problemet med denna uppsats är: enligt den här texten, exakt hur gjorde Gud ordna bokstäverna i det hebreiska alfabetet, och hur gjorde Gud manipulera dem för att skapa världen?

Lösningen:

Sekvensen och Arrangemang av Bokstäver

Börjar med Mishna 5, grundläggande sekvens av bokstäver kan rekonstrueras. Enligt det, varje bokstav är att vara tillsammans med alla andra bokstäver men inte med sig själv (“Aleph med dem alla”). Det skulle ge 462 par av bokstäver (22 tecken x 21 andra bokstäver). Genom att ta bort de spegel-bilder (t ex, AB, BA), kommer man till 231 grundläggande par. Med hjälp av det engelska alfabetet, denna metod skulle ge följande sekvens: AB,AC,AD . . . BC,BD,BE … CD,CE,CF … YZ.

Men eftersom texten säger att dessa par är att göras på två sätt-framåt (“Aleph med dem alla”) och bakåt (“alla av dem med Aleph”), det finns faktiskt två uppsättningar av 231 grundläggande par. Den grundläggande sekvens, sedan, består av två uppsättningar av 231 grundläggande par. Med hjälp av det engelska alfabetet, följande sekvenser som genereras: fram AB,AC,AD . . . BC,BD,BE … CD,CE,CF … YZ; omvänd: ZA,YA,XA … ZB,YB,XB . . . ZC YC, XC. . . ZX.[5] Figur 1 diagram båda sekvenserna enligt det hebreiska alfabetet.[6]

Med tanke på detta grundläggande sekvens, hur gör man för att sätta det i dess båda former väggen och hjulet, som anges i Mishna 4? Ordet “wall”, men tydligen inte väl styrkt i den tidiga manuskript, tyder på ett diagram eller en tabell och det är möjligt att visa de grundläggande sekvens i form av ett diagram. Detta har gjorts i Figur 1 där den nedre raden på varje rad representerar 231 grundläggande par röra sig framåt (“Aleph med dem alla”) medan den övre raden i varje rad representerar de 231 grundläggande par backar (“alla av dem med Aleph”). Ordet “hjul” i vissa texter återges i plural, tyder på ett hjul med ekrar, eller en stjärna, och det är möjligt att visa de grundläggande sekvens i form av två sådana stjärnor. Detta har gjorts i Figur 2, Figur 3 och Figur 4 (birdseye view) och Figur 5 (eye-nivå) som presenterar 231 grundläggande par röra sig framåt, och bakåt, läsa medurs.

Den lösning som jag föreslår skulle vara helt okomplicerat var det inte för historien om tolkningen av denna passage. För det första, Eleasar av Maskar (l2th-l3th-talet) hade en annan metod för montering av 231 par: Varje bokstav i kombination med ett omedelbart efter det; då, med den skrivelse som är två bokstäver från det, och därefter med de brev som är tre bokstäver ur det, tills endast de första och sista bokstäverna kan kombinera. Med hjälp av det engelska alfabetet, detta genererar sekvensen: AB, BC, CD, DE … AC, BD, CE … AD, be, CF … AZ.[7] Andra Saadia, följt av pseudo-Abraham ibn Daud och olika epitomizers, förstod hebreiska galgal (“hjul”) som “sfär”, det vill säga, när den himmelska, dagaktiva sfär. Enligt dessa tänkare, de 231 grundläggande par sattes i ytan av dagaktiva område som är i kontinuerlig rotation.[8 ] Denna blandning av Grekisk-astronomi med neopythagorean magiska väldigt förvirrad frågan om tradition av ett hjul, cirkel, eller stjärniga kan hittas i Shabbatai Donolo, Juda Barceloni, och Eleasar av Maskar.[9 ] Det skall läggas att, medan diagram av de grundläggande sekvens finns i överflöd, Jag har funnit endast en instans av en representation av det i form av en cirkel eller en stjärna.[10] Det tycks mig dock att den lösning som jag föreslår brev paras ihop “framåt” och “bakåt” och placerade i en “vägg” (diagram) och ett “hjul” (cirkulär diagram) är mycket enklare och mycket närmare till texten.

Lösningen:

“Gates”, “Tecken”, och Deras Funktion

Ha dechiffrerat den grundläggande sekvens (231 par av bokstäver, framåt och bakåt) och den grundläggande ordningen i sekvensen (som en vägg och som ett hjul), läsaren kvar med frågan: Vad exakt var det “gates” och hur gick det till? Saadia verkar ha förstått varje par bokstäver i den grundläggande ordning för att vara en “gate.” Eleasar av Maskar verkar ha förstått “grindar” för att vara en serie av bokstäver, ihop (eller grupperade) enligt en av hans magiska alfabet. Således, i hans instruktioner på hur man skapar och förstör en homunculus (Heb., golem), det verkar som om han har krävt att dessa alfabetisk serien reciteras för: “”Om för godhet’ –[Om] man kommer att skapa några varelse med dem, bör man recitera dem i enlighet med deras syfte. Och, om man vill returnera den till stoft, bör [recitera dem i motsatt ordning. . . . Detta är innebörden av ” Om godhet….'”[11] Varken tolk, dock försökt att definiera “grindar” genom att lägga en uppsättning av grundläggande sekvens på den andra, dvs, framåt (“Aleph med dem alla”) på baksidan (“alla av dem med Aleph”). En sådan definition kan ha varit avsikten med Juda Barceloni, som ger instruktioner om hur man skära läder för att göra en sådan anordning.[12]Ingen av tolkarna hävdar att de har en lång tradition bakom sig, och deras ansträngningar kan därför representera något mer än enskilda medeltida försök att rekonstruera den möjliga betydelsen av denna tidiga text.

Den lösning jag föreslår att problemet med “grindar” för att ställa in 231 grundläggande par av omvänd ordning över 231 par av framåt sekvens så att den andra bokstaven i den övre raden par sammanfaller med den första bokstaven i den nedre raden. Detta har gjorts i Figur 1. Varje sådan grupp av två par, sedan bildar en “gate,” det finns 231 “gates” i diagrammet som krävs av både Mishnayot. Detta förslag har någon grund i Barceloni Kommentarer och i det av Isaac Blinda. Det överensstämmer också med den lösning som jag föreslår att problemet med “tecken”.

Nästa problem som måste hanteras är, som gruppering av “grindarna” är en tabell av magiska bokstäver med vilket Gud skapade universum?[13] Den lösning som är dolda i Mishna 4:[14]

“Och tecken på den frågan är:” Det finns ingenting i godhet ovan nöje och ingenting i olycka under en [spetälsk] lesion.'”

Kommentatorerna, på ett enhetligt sätt, tolka detta “tecken” i ett moralistiskt sätt. Alltså, Saadia, Donolo, Eleasar och andra tolka:[15] “Om du sätter ditt sinne till den här Boken för `bra,’ [dvs.] för att förstärka exaltedness av Gud, ” det finns inget större än njutning.’ Men [om du sätter ditt sinne för att denna Bok] för `olycka’ och `det finns ingenting under en [spetälsk] lesion.'” Kommentatorerna också, på ett enhetligt sätt, märker att bokstäverna i ordet för “nöje” — ONG — avkastning bokstäverna i ordet för “[spetälsk] lesion” — — ORGANISATION när bokstaven `ayin är att sätta på slutet och inte i början av ordet.[16 ] Denna ärevördiga tradition av kommentarer, dock, är inte övertygande. För det första, att det införs ett moralistiskt not i en annars helt klart magisk och spekulativa sms: a. För det andra är det inte att visa hur citatet uppfyllt funktion som författare-redaktör för Sefer Yesira för det — att agera som ett “tecken” i permutational system av hela systemet.

Jag föreslår att detta citat, moralistiskt även om det kan låta, faktiskt fungerar som en mekanisk-magiska “nyckel” eller “registrera” som “rätt” grupp(er) av “grindar” som kan identifieras. Detta kan visas som följer:[17] citatet innehåller fyra viktiga ord: TVBH (uttalas tovah, som betyder “godhet”), ONG (uttalas `oneg, som betyder “glädje”), ROH (uttalas ra ‘ ah, som betyder “olycka” eller “onda”), och icke-statliga organisationer (uttalas nega`, som betyder “en spetälsk] lesion”). Utan mening, notera att tre av dessa nyckelord har tre bokstäver. De återstående viktiga ord borde, tycker jag, för att uttrycka samma struktur. Jag föreslår därför emending texten för att läsa antingen TVB (uttalas tuv, som betyder “godhet” detta är den maskulina formen av substantivet) eller TBH (uttalas tovah, samma mening, men med “defekta” stavning).[18]

Teori i matematik ger att alla fyra-enhet som kan omvandlas till en tre-apparaten när den når form AB-BC, dvs, när den mediala sikt av de två enheter som är gemensamma. Nyckeln till permutational system, och därför, som ligger i ett eller flera av följande “grindar”: TV-VB (eller, TB-BH), PÅ-NATURGAS -, RO-ÅH, NG-GO. Det är nödvändigt, för att sedan, att flytta – element i diagrammet tills en eller fler av dessa “portar” visas. För att göra detta, vi höll bokstäverna på de nedre raderna av Figur 1 (start-diagram) fast och flyttade bokstäverna på översta raderna till vänster. Således, den “nämnaren” förblev fast medan “täljare” flyttade. Varje sådan förflyttning i de övre linjerna en enhet till vänster vi kallade “rotation” par bokstäver kommer från position 1 till position 21 när de nådde fram till kanten av diagrammet. Vidare finns det 11 övre linje på sjökortet och vi flyttade alla övre linjerna samtidigt. Efter varje drag av en enhet (jag.e., efter varje “rotation”), datorn och skrivas ut ett nytt diagram. Det finns alltså 21 diagram (en för varje rotation), varje som innehåller 231 portar, vilket ger ett totalt 4,851 möjligt gates. Faktiskt, eftersom vi inte vet vilka diagram skulle ge viktiga ord, datorn utfört en ytterligare (och, visade det sig, att en onödig) drift. Efter att skriva ut den första uppsättningen av 21 diagram, datorn flyttas varje nedre raden (“nämnaren”) upp en rank på sjökortet. Detta har vi som kallas en “i förväg.” Efter varje förväg, alla 21 som möjligt rotationer av de övre raderna spelades, vilket ger 21 diagram för varje förväg. Eftersom det finns 11 förväg positioner och 21 rotation positioner för varje i förväg positioner, datorn hade att generera totalt 231 diagram. Varje diagram har 231 portar, vilket ger ett totalt 53,361 gates. Hade vi då ställa fram sekvensen ovan i omvänd ordning (dvs, omvänd “nämnare”och “tälja” linjer) och upprepade hela proceduren, vi skulle ha haft att undersöka 462 diagram med 106,722 gates.

Att hitta “rätt” gates, en av dem som passar de mekaniska tangenterna eller “tecken”, var det endast nödvändigt att hålla den nedre raderna på Figur 1 fasta och flytta det översta linjerna 17 utrymmen till vänster. Detta kan ses i Figur 6, där “gate” NG-GO visas två gånger, på koordinaterna 3:12 och 3:10 (där det är upp-och-ner).[19] Den andra “riktiga” diagram genereras från Figur 1 genom att flytta den övre raden 12 platser till vänster. Detta kan ses i Figur 7, där “gate” TB-BH visas två gånger, på koordinaterna 2:3 och 2:7 (där det är upp-och-ner). Citat från Mishna, då funktioner för att gripa rörelse par av bokstäver mot en annan vid en viss tidpunkt (eller poäng). De “tecken” är således inte ett moralistiskt preachment men en enhet för att identifiera rätt “vägg”. När korrekt nyckelord har uppnåtts, det fungerar som en torktumlare i ett lås, som faller från den övre raden till den nedre raden och låsa rörelse-apparater. Faktiskt, eftersom de viktigaste orden som visas rightside-fram och upp-och-ner, det är en “double – lock” – effekt i både “rätt” diagram. För att vara säker, det är också en “rätt” inställning (eller inställningar) för att “hjulet” eller “stjärna”. Detta kan ses, för NG-GO “- gate”, och i 8 och 9 (birdseye view) och iFigur 10 (eye-nivå).[20]

Den sista frågan att ställas inför är, hur var det här diagrammet (eller diagram) som används? Vi vet inte. Texten i Sefer Yesira inte berätta för oss. Ingen av de andra tidiga rabbinska gnostiska-mystiska eller senare vetenskapliga texter berättar för oss, även om vissa nämna användningen av alfabetet i skapelsen. Jag vet inte om någon Hellenistiska eller tidiga Islamiska paralleller som kan förklara sådana seder. Försöket att adjucate fördelarna med de två föreslagna emendations också kastar inget ljus på motivet[21] och det är även möjligt att båda diagrammen var tänkt att användas.[22 ] Personligen föredrar jag den lösningen för att bara använda NG-GÅ diagram eftersom det kräver ingen emendation av texter. I alla fall, vi har fortfarande ingen aning alls om hur den “rätta” diagram (diagram) användes. Det verkar dock klart att den författare-redaktör för Sefer Yesira avsedda detta pericope att vara ett konto i tal Gud, möjligen återspeglar den magiska praxis av hans dag.[23]

Även i den spännande världen av magi och cosmogonic spekulation, det går konstigt att Golem tjugonde århundradet vetenskapen har att komma till hjälp av forskare för att förklara något av den mäktiga gärningar av Skaparen.[24]


[*] Detta material först dök upp i mitt att Förstå den Judiska Mystiken (New York: Ktav Publicering: 1978) 22-29. Det var senare publiceras som en artikel i , Historia, Religion och Andliga Demokrati: Essays in Honor of Joseph L. Blau, ed. M. Wohlgelernter (New York: Columbia University Press, 1980) 114-29. Jag återger det här med uppdateringar och förtydliganden. Mitt tack till Information Technology Division of Emory University för sina hjälpa till att sätta detta material i web-färdig form.

[1] För litteratur på Sefer Yesira, se G. Scholem, Stora Trender i Jewsish Mysticism (N.Y.: Schocken, 1941; nedan kallad Trender), 75-78 och idem., “Kabbala,” Encyclopedia Judaica (Jerusalem: Keter, 1971) 10:507. Se även G. Vajda i Inledning à la pensée juive du moyen âge (Paris: Vrin, 1947) och hans studier i Revue des études juives, vols. 7, 10, 12, 13 och 16. (Hänvisning i 10:87, n. 32, Haberman s artikel i Sinai skulle vara till vol. 20 i detta och inte till vol. 10). Det är en översättning av Sefer Yesira i tyska och flera till engelska (se Trender, 427). Se min egen översättning och explicatory kommentar i att Förstå den Judiska Mystiken (N.Y.: Ktav 1978) 12-46, liksom översättning och kommentarer av A. Kaplan, Sefer Yetzirah: Boken av Skapande (York Stranden MIG: Samuel Weiser, 1990).

Den andra-talet ursprung Sefer Yesira som föreslås av Scholem har varit hett omstridda av J. Dan (se till exempel, “Tre Faser av Historien av Sefer Yezira,” Frankfurter Judaistische Beiträge, 21 [1994] 7-29). Han menar att tystnaden om Sefer Yesira i pre-tionde-talet Judiska texter argumenterar mot ett tidigt datum. Dessutom, och kanske mer probatively, Dan menar att Sefer Yesira mest liknar en rationalistisk vetenskaplig text av det slag som producerats i åttonde och nionde århundraden (16-17). Slutligen, han hävdar att ” Sefer Yesira antogs som en “mystisk” endast text senare i det tolfte århundradet (18-22), en tradition som fortsatt in i modern tid, inklusive Scholem. Det är en stor förtjänst att hans argument som jag inte skulle ha sett när jag skrev om Sefer Yesira i 1978-80.

[2] manuskriptet tradition av Sefer Yesira är mycket oregelbunden. Se I. Grunewald, “En Preliminär Kritisk Upplaga Sefer Yesira,” Israel Orientaliska Studier, 1 (1971) 132-77 för ett försök till en kritisk text. Men, N. Séd, “Le Sefer Yesira,” Revue des études juives, 132 (1973) 513-28 innehåller en stark kritik av Grunewald teori och en sammanhängande sammanfattning av de olika manuskript traditioner. Den “bästa” manuskriptet förefaller vara Vatikanen, hebreiska, 299ff. 66a-7lb. För att möjliggöra enkel tillgång till de hebreiska originalet, jag har valt att översätta texten till synes används av Vilna Gaon som visas i Sefer Yesira(Heb.), ed. okänd (Jerusalem: Lewin-Epstein, 1964-65), del 3, 25-26 (härefter SY). Mantua edition (omtryckt. ibid., i slutet) har något olika värden.

[3] en Del manuskript, inklusive Vatikanen Heb. 299, och Grunewald, , margot, 148, utelämnar hänvisningen till väggen. Andra har det (L. Goldschmidt, , Das Buch der Schöpfung [Frankfurt: Kaufmann, 1894] 55). Några som läser 221, och inte 231, portar (se nedan). Formuleringen i citatet varierar också läsa “om godhet det finns inget” och några som läser “över” två gånger (se nedan).

[4] Några manuskript och edition Mantua lägga till: “Och Han skapade med dem de organ [eller] själ av alla varelser och alla att Han skulle skapa ännu.”

[5] arten av denna sekvens var redan klart ses av Saadia Gaon (10-talet) i sin Kommentar till Sefer Yesira (redigerad och översatt till franska av M. Lambert, Commentaire sur Sefer Yesirah(Paris: E. Bouillon, 1891), redigerad och översatt till hebreiska av Y. Qafih, Sefer Yesira, Kitab al-Mabadi, im Perush R. Saadia (Jerusalem: Deror, 1972). I Kommentarer Saadia konstaterar att hans manuskript läsa “221 gates”, men han argumenterar mot att läsa på matematiska grunder. Han förklarar sedan de grundläggande sekvens, ringer varje par två bokstäverna “ordet” (se Qafih, 118-19, n. 42, där allt detta är klart och tydligt anges). Det verkar också ha varit tänkt av Isaac Blinda (se G, Scholem, Hakabbalah vara-Provence [Jerusalem: Akadman, 1953], s. 10 i Appendix).

[6] metod för transkription används i de olika uppgifterna är följande:

aleph A förlamat L

satsa B mem M

c G nunna N

dalet D samekh S

hej H ayin 0

vav V peh P

zayin Z tsade C / [Sigma]

het X qof Q

tet T R resh

yod I shin $ / [psi]

kaf K taf & / [phi]

[7] Eleazar beräkning för 221 par tillämpar en liknande princip: Varje bokstav är listade, varannan bokstav anges, var tredje bokstav är noterat; var fjärde … varje elfte, var tolfte … För tillämpningen av denna sekvens, alfabetet ses som en kontinuerlig, upprepa band. Med hjälp av det engelska alfabetet, sekvensen är: ABCD … ACEG … ADGJ … ÄR … ANOB. Se hans Kommentar till Sefer Yesira (Przemysl: M. Spiro, 1888) 5a-b och 17a-20a för sekvenser och 4b-5a och 15b-17a för de antal portar. Se nu Kaplan, 112-20, för dessa diagram. Se även Kaplan geometriska korrespondenser (110-11) men, i min mening, sådana spekulationer komplicera i onödan studien av detta redan komplicerad text.

[8] För Saadia, se ed. Derenbourg, 50-55 (arabiska), 73-78 (franska); ed. Qafih, 84-88. För pseudo-Rabad, se HON en del I, 79-80 i detalj. Ett exempel på en modern epitomizer skulle vara I. Kalisch Sefer Yezirah (New York: Frank och Co., 1877), s.49.

[9] För Shabbtai Donolo, se HON del 2, 134-35. För Juda Barceloni, se Commentar zum Sepher Jezira von R. Jehuda b. Barsilai, ed. S. J. Halberstam (Berlin: M’kize Nirdamim, 1885), 209-10 i detalj. Han verkar ha tänkt faktiskt en sfär inom en sfär. För Eleasar av Maskar, se Kommentarer (ed. Przemysl) 4b, 15b.

[10] Knut Stenring, Boken av Bildandet (London: 1923), mot 24 (reprt, New York: Ktav, 1970) 21. Jag vet inte hur detta diagram är att bli läst.

[11] Han på så sätt tolkar “att förstärka exaltedness av Gud” och som utför av en magisk, kreativ handling med samma magiska alfabet Gud använde (ed. Przemysl, 4b 5b.) Se även Scholem, Ursprunge, 26. Se även Kommentarer (ed. Przemysl) 15b-22a. Se den utmärkta uppsats av G. Scholem, “Idén om den Golem,” Om Kabbalah och dess Symbolik (New York: Schocken, 1965) 158-204 med särskild uppmärksamhet för att 165-73, 184-95 liksom fullfjädrad studie av M. Idel, Golem (New York: SUNY Press, 1990). För Saadia, se ovan.

[12] Barceloni, Commentar zum Sepher, 210. En intressant parallell kan vara text i “Hilkhot ha-sissi kysst a,” Merkabah Sheleymah, ed. S. Mussajoff (Jerusalem: 1922; reprt, Jerusalem: Makor, 1972), 2 lb: “Alla brev som kallas inför Gud i par, utom Förlamade (sic).”

 [13] Scholem hävdar att Sefer Yesira är en magisk liksom en spekulativ text och förenar det med den magiska traditioner i talmudisk litteratur (jfr., till exempel, Ch. 1, Mishna 4, och den sista Mishna av texten tillsammans med min kommentar i att Förstå den Judiska Mystiken) men minns Dan invändningar mot att (som nämns ovan). Sefer Yesira de flesta var säkert ses som en magisk text av Eleasar av Maskar och hans medeltida efterföljare (Scholem, , Trender, ch. 2, “Idén om Golem”, etc.). Scholem, men verkar ha misstolkat dessa pericopae som språkliga lärdomar (Ursprung och Anfänge der Kabbala[Berlin: de Gruyter, 1962], 29 och “Guds Namn” Diogenes, 79 [1972] 75).

[14] Hebr.: ‘eyn vara-tovah le-ma’alah mig-`oneg, ve-‘eyn vara-ra’ ah le-mattah mi-nega`. Alternativa behandlingen: ” im vara-tovah, le-ma’alah mig-`oneg, v-‘im vara-ra’ ah, le-mattah mi-nega`. Sammanpressad läsa: ” im vara-tovah, ‘eyn le-ma’alah mig-`oneg; ve-‘im vara-ra’ ah, ‘eyn le-mattah mi-nega`. Grunewald, , margot, 148, visar många varianter. Den engelska här följer den första behandlingen. Den alternativa behandlingen ger: “Om godhet, det är framför nöje och, om i olycka, [det är]. nedan följer en [spetälsk] lesion.” Den förväxlas behandlingen ger: “Om godhet, det finns inget ovanför glädje och, om i oturen, det finns ingenting under en [spetälsk] lesion.” Som vi skall se, det spelar ingen roll vilken behandling som används.

[15] jag har följt Donolo text (SY, 135), men alla texter är parallella och kan hittas i olika kommentarer.

[16] Saadia (ed. Qafih, 85) poäng till andra sådana ord i den hebreiska språket, t ex, sek KR (en “lögn”) och KR sek (en “trä-beam”). Han följs av Barceloni och andra.

[17] jag är djupt skuldsatta till min student, Harry Gnistor, i den matematiska teorin och de datorprogram som gjort det möjligt för mig att föreslå denna lösning.

[18] 0n de relativa fördelarna med dessa två emendations, av vilka ingen är drastisk, se nedan.

[19] Det måste vara tydligt betonade att för författare och redaktör Sefer Yesira var tvungen att dra maximalt 18 diagram som innehåller 4,158 gates för att nå sitt mål. Detta var inte en alltför betungande uppgift. Observera också att antalet 18, då förvandlas hebreiska bokstäver med gematria 10 = yod, 8 = het) ger ordet hai, som har betydelsen “vid liv.” bokstäverna av detta ord är, att denna dag, som bärs som en bit av smycken (undermedvetet, en amulett) av många Judar.

[20] jag är djupt skuldsatta till Mr Russ Brinner för computer graphics program vid Brown University för hans tålamod och skicklighet i att skapa dessa program, i synnerhet på så kort varsel. Mitt tack går också till Professor Sol Bodner, Visiting Professor of Engineering, som fotograferade den grafiska displayer. “Hjul” som visas i figur 2-5 och 9-10 kunde flyttas manuellt, och när man gör så för ögat-nivå åsikter (Figurerna 5 och 10), mönster gled in och ut perspektivisk infinity, som var helt fantastisk.

[21] emendation till TV-VB har en fördel och en nackdel. Fördelen är att alla viktiga ord utom NG-GÅ då bara visas i den övre raden (Figur 6) enligt följande: TV (6:8), VB (2:21), (10:17), NG (3:12), och RO (11:7), OH (5:5). Man kan då läsa de tecken som följer: “Alla viktiga ord innan ordet “under” är “ovan” (dvs, i den övre linjerna), medan ord som förekommer efter `nedan’ (dvs, icke-statliga organisationer) är tecknet (eftersom det visas i den nedre raden).” Nackdelen med detta emandation är att det förstör stilistisk enhet för offert. Den emendation att TB-BH också har en fördel och en nackdel. Fördelen är att det bevarar stilistisk enhet av citatet: de två stavelser, strukturen av de viktigaste ord, den inre rim och omväxlande maskulin-feminin form av substantiv. Nackdelen är att orden “ovan” och “nedan” förlorar sin mening, eftersom NG-GÅ inte finns med på den övre raden. I ingetdera fallet är det stöd från manuskript. I båda fallen kan det vara att vi har att göra med en avsiktligt vilseledande stil som är ett vanligt inslag i magiska texter.

[22] I det sista fallet, “tecken” kan man läsa: “För bra saker, använda TB-BH diagram, för dåliga saker, använda NG-GÅ diagram.”

[23] Det verkar finnas två andra magiska alfabetiska sekvenser i Sefer Yesira: sekvensen av “mammor” och “dubbel” och “enkla bokstäver,” som “regler” över flera aspekter av tillvaron (kapitel 3, 4, 5) och sekvensen av alfabetiska varianter som kallas “stenar” och “hus” (i slutet av kapitel 4). De diskuteras i att Förstå den Judiska Mystiken. Se även N. Séd, “Le Sefer ha-Razim et la méthode de `Combinaison des Lettres'” Revue des études juives, 130 (1971) 295-304. Scholem, har påpekat att texten i Sefer Yesira innehåller kopplas bort element.

[24] Detta namn för den dator som myntades av Scholem vid invigningen av datorn i Rehovot, Israel. Detta tal ingår i slutet av hans Messianic Idea in Judaism (Schocken, N.Y.: 1971).]

Det kan tyckas konstigt och även omotiverade att ha utnyttjat det tjugonde århundradet matematiska och analytiska verktyg på en sekund-talet magiska, eller åttonde-talet spekulativa, sms: a. Jag måste därför återigen betona att, för författare och redaktör Sefer Yesira, utarbetande av diagram och cirklarna var begreppsmässigt och praktiskt enkelt och okomplicerat. Det är bara vi som hade till använda utökade verktyg för analys för att komma fram till hans slutsatser. Jag vill , bekräfta med tack till den kritik som och varnar för min lärare, Professor G. Vajda, och min kollega, N. Séd, formulera med dessa frågor.

Leave a Reply