Titan Fakta

Link: https://faculty-web.msoe.edu/tritt/sf/titan.html

Titan är den största av Saturnus satelliter. Det är den näst största satellit-i solsystemet, och det enda man känner för att ha en tät atmosfär.

Det kan vara den mest intressanta kroppen, från det jordiska perspektiv, i solsystemet. För nästan två decennier, utrymme forskare har sökt efter ledtrådar till den ursprungliga Jorden. Kemin i titans atmosfär kan vara liknande till vad som skedde i Jordens atmosfär flera miljarder år sedan.

På grund av sina tjocka, ogenomskinlig atmosfär, astronomer trodde Titan var den största satellit-i solsystemet. Deras mätningar har nödvändigtvis begränsat till molnbas. Voyager 1 är nära strategi och diametrala radio ockultation visa titans yta diameter är bara 5,150 kilometer (3,200 km) – – något mindre än Ganymedes, Jupiters största satellit. Båda är större än Merkurius. Titan densitet verkar vara ungefär dubbelt så mycket som vatten, is, det kan bestå av nästan lika stora mängder av sten och is.

Titan på ytan syns inte i några Voyager bilder; det är dolt av en tjock, fotokemiska haze vars huvudsakliga lagret är ca 300 km (200 km) ovan Titan på ytan. Flera olika, fristående haze lager kan ses ovan ogenomskinliga haze lager. Haze lager samman med de största lager över nordpolen av Titan, som utgör vad forskarna först trodde var en mörk huva. Huven har hittats, enligt den bättre visning villkor av Voyager 2, för att vara en mörk ring runt nordpolen. Södra halvklotet är något ljusare än den norra, möjligen till följd av säsongseffekter. När Resenärerna flög förbi, säsongen på Titan var motsvarande i mitten av April och början av Maj på Jorden, eller tidigt på våren på norra halvklotet och i början av hösten i söder.

Lufttrycket nära Titan på ytan är ca 1,6 barer, 60 procent större än Jordens. Atmosfären är främst kväve, också viktig beståndsdel i Jordens atmosfär.

Ytan temperaturen ser ut att vara omkring 95 Kelvin (-289 grader Fahrenheit), endast 4 Kelvin ovan triple-led temperatur av metan. Metan, tycks dock vara lägre än dess mättnad tryck nära Titan på ytan; floder och sjöar av metan förmodligen inte existerar, trots det lockande analogi till vatten på Jorden. Å andra sidan, forskarna tror sjöar av etan finns, och metan är förmodligen löst i etan. Titan är metan, genom fortsatt photochemistry, omvandlas till etan, acetylen, eten, och (i kombination med kväve) cyanväte. Den sista är en särskilt viktig molekyl, det är en byggsten av aminosyror. Men, Titan låg temperatur kan hämma mer komplicerad organisk kemi.

Titan har ingen inneboende magnetfält, därför har det inte elektriskt ledande och convecting flytande kärna. Dess samspel med Saturnus magnetosfär skapar ett magnetiskt vakna bakom Titan. De stora satellit-även fungerar som en källa för både neutrala och laddade väteatomer i Saturnus magnetosfär.

Cassini-Projektet kommer att ge mer information om Titan. Det är lansering är satt till oktober 1997 med ankomst till Saturnus i juni 2004 och landning av Huygens på Titan i slutet av 2004. För mer information ansluta till Cassini Uppdrag webbsidor på http://www.jpl.nasa.gov/cassini/ och http://www.jpl.nasa.gov/mip/cassini.html.

Leave a Reply